Coronavirüs hastalığı (SARS-CoV-2) ülkemizde de halk sağlığını tehdit etmektedir. Bu salgını tek başına engelleyebilecek veya tedavi edebilecek herhangi bir gıda, destek mineral, vitamin gibi ek takviyeler şu ana kadar gösterilememiştir. Bu dönemde sağlıklı ve dengeli beslenme, fiziksel aktivite ve düzenli uyku ile bağışıklık sistemi korunmalıdır ve desteklenmelidir. Medicana International Samsun Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr Feyzi Gökosmanoğlu, bu salgında normal bir bağışıklık sistemine ihtiyacımızın olduğunu özellikle belirtti. Dünyadaki küresel sağlık örgütleri evde en az iki haftalık ilaç ve gıda bulundurulmasını önermektedir. Bu dönemdeki gıdaların protein, lif, vitamin, mineral ve antioksidanlardan zengin olması çok önemli olduğunun altını çizen; Dr. Gökosmanoğlu bazı önerilerde bulundu:

Bağışıklık İçin Bu Önerilere Dikkat
- Günlük su ihtiyacının karşılanması için gerekli tüketimin mutlaka yapılması gerekir. Bir insanın günde tüketmesi gereken ortalama su miktarı 1,5 – 2 litredir.
- Mevsiminde tüketilen sebze ve meyve ön planda olmalıdır. Günlük yeterli sebze ve meyve tüketimi her gün ve her öğün sağlanmalıdır. Bu bilgiler ışığında yiyecek alışverişlerinde sebze ve meyveye ağırlık verilmelidir. Özellikle karnabahar, lahana, kabak, brokoli, biber, turp, havuç, patates; meyvelerden ise elma , portakal, greyfurt, mandalina, olgun olmayan muz örnek verilebilir. Bu grup meyveler bağışıklık sistemini destekleyici C vitamininden zengin olduğu için bu meyvelerin tüketimine ağırlık verilmeli, mümkünse yemeklere taze limon sıkılmalıdır.
- Ayrıca kuru meyve, kuru bamya, patlıcan, biber, domates gibi gıdaların raf ömrü uzun; lif ve mineral kaynağı gıdalar olduğu için evde bulundurulması faydalı olacaktır.
- Kabuklu kuru baklagiller önemli bir protein kaynağıdır ve hergün tüketilmelidir. Bunlar yeşil, kırmızı mercimek, nohut, fasulye çeşitleri, barbunya'dır. Bunların yanı sıra yeterli su tüketiminin sağlanması ve günlük beslenmede zeytinyağı kullanılması önerilmektedir.

Poteinden Zengin Beslenme ve Probiyotik Kullanımı

- Hayvansal gıdalardan alınan proteinler olmazsa olmazdır. Bu bağlamda yumurta ve peynir kaliteli hayvansal protein içeren gıdalardır. Hastalıklara neden olan virüs ve bakterilere karşı vücudun önemli savunma mekanizmalarından olan antikorların görevlerini yerine getirebilmeleri için her gün yeterli protein alınması gerekmektedir. Bunlara ek olarak probiyotik takviyeli süt, yoğurt, köy yoğurdu ve kefir bu dönemde özellikle tüketilmelir.
- Ayrıca balık, zengin protein kaynakları olan kırmızı et ve kümes hayvanlarının etlerine kıyasla, daha fazla yağ içerebilmesine rağmen genel olarak aynı miktardaki kırmızı ve beyaz etlerden daha az enerjiye sahip olduğu için de tüketiminin artırılması gereken yiyeceklerdendir. Kırmızı et ve kümes hayvanları sınırlı miktarda tüketilmesi önerilmektedir.

Yeterli Uyku ve Egzersiz
- Günde 6-8 saat düzenli uyku uyunmak çok değerlidir.
- Her gün ev içerisinde hareket etmeliler, plates gibi egzersiz mutlaka yapılmalıdır.

Bu Gıdalara Dikkat
- Bazı gıdaların tüketimi sınırlandırılmalıdır. Bunlar şekeri hızla yükselten şeker ve şekerli yiyecek ve içecekler, beyaz ekmek de dahil hamur işi ürünler, işlenmiş et ürünleri, aşırı tuz içeren besinlerdir (hazır soslar, cips, patlamış mısır, tuzlu kurabiyeler).Enerji içeriği yüksek alkollü içeceklerin de vitamin, mineral emilimini olumsuz etkileyebildiği ve uyku problemlerine yola açabildiği için tüketimi mümkün olduğunca sınırlı olmalıdır. Alkol tüketiminin koronovirüs enfeksiyonunu önlediğine dair herhangi bir kanıt bulunmamaktadır.

Vitamin ve Mineral Takviyesi Alacak Kişiler
- Son olarak; yeterli vitamin ve mineral tüketiminin sebze, meyve, tam tahıl ve yağlı tohumlar gibi yiyeceklerle sağlanması esas tercih edilecek yoldur. Ancak yeterli beslenemeyen kişiler, şeker ve obezite için ameliyat olan hastalar, barsak hastalığı olanlar, kanser hastaları, böbrek ve karaciğer hastaları, kronik hastalığı olan kişilerin günlük vitamin ve mineral takviyesi almaları sağlanmalıdır."

EN İYİ ÖNLEM BAĞIŞIKLIK
Dr Feyzi Gökosmanoğlu özellikle bu salgında alınacak en iyi önlemin bağışıklık sistemini korumak ve normal çalışmasını sağlayabilmek olduğunu vurguladı. Coronavirüs hastalığında ölümler ya çok güçlü bağışık yanıtın organları tahrip etmesinden ya da yetersiz bağışıklıktan dolayı vücudu savunamamadan kaynaklı olduğunu söyledi.