Küresel Sağlık Örgütlerinin artık bir pandemi olarak kabul ettiği, SARS-CoV-2 (COVİD-19) ülkemizde de önemli bir halk sağlığı tehdidi oluşturmaktadır. Medicana International Samsun Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Feyzi Gökosmanoğlu, bu salgında alınacak en iyi önlemin bağışıklık sistemini korumak ve normal çalışmasını sağlayabilmek olduğunu vurguladı.

GÜÇLÜ BAĞIŞIKLIK ENFEKSİYON RİSKİNİ AZALTIYOR
Medicana International Samsun Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Feyzi Gökosmanoğlu, Koronavirüs hastalığında yaşanan ölümlerin, ya çok güçlü bağışık yanıtın organları tahrip etmesinden ya da yetersiz bağışıklıktan dolayı vücudu savunamamadan kaynaklı olduğunu söyledi. Gökosmanoğlu açıklamalarında şunları söyledi:
Bu salgını tek başına engelleyebilecek veya tedavi edebilecek herhangi bir gıda, destek mineral, vitamin gibi suplementler şuana kadar gösterilememiştir. Yakın tarihli bilimsel veriler değerlendirildiğinde; 'Veriler ve bulgular çelişkili olmasına rağmen, mevcut kanıtlar, bağışıklık destekleyici rolleri olan çoklu mikro besinlerle takviyenin bağışıklık fonksiyonunu modüle edebileceğini ve enfeksiyon riskini azaltabileceğini göstermektedir. Bağışıklık desteği için en güçlü kanıtlara sahip mikrobesinler Vitamin C –D ve Çinko (Zn)'dur (Influenza and COVID-19 Infections and Deaths, Nutrients 2020).

VİTAMİN C VE D KULLANIMI
Yeterli kanıt olmasa da, eğer alınacaksa, kış aylarında zaten Vitamin D yetmezliği olduğu için kış ayalarında 1200 IU /gün yada 10.000 IU/hafta birkaç hafta alınabilir, devamında 5000 IU/hafta olarak devam edilebilir (Influenza and COVID-19 Infections and Deaths, Nutrients 2020). Vitamin C, Çin ve bazı ülkelerde çok yüksek dozda kullanıldı, bu dozları oral ilaçlarla almanız mümkün değil, bu nedenle Vitamin C doğal yollarla alınmalıdır. Kış meyveleri bağışıklık sistemini destekleyici C vitamininden zengin olduğu için bu meyvelerin tüketimine ağırlık verilmeli, mümkünse yemeklere taze limon sıkılmalıdır."

ETKİLİ OLDUĞUNU GÖSTEREN VERİ YOK
Dr. Gökosmanoğlu, toplumda sürekli ilaç, herhangi bir gıda, destek mineral, vitamin gibi suplementler kullanımının çok fazla olduğunu, bunların ise şuana kadar etkili olduğunu gösteren bilgi, veri olmadığını, bu nedenle tüketilmesinin daha büyük sağlık sorunlarına neden olabileceğini, zira ölümlerin bağışıklık sisteminin diğer organlara çökmesinden kaynaklandığını söyledi.