Coronavirüs hastalığı (SARS-CoV-2) ülkemizde de halk sağlığını tehdit etmektedir. Bu salgını tek başına engelleyebilecek veya tedavi edebilecek herhangi bir gıda, destek mineral, vitamin gibi ek takviyeler şu ana kadar gösterilememiştir. Bu dönemde sağlıklı ve dengeli beslenme, fiziksel aktivite ve düzenli uyku ile bağışıklık sistemi korunmalıdır ve desteklenmelidir.

Medicana International Samsun Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr Feyzi Gökosmanoğlu, bu salgında normal bir bağışıklık sistemine ihtiyacımızın olduğunu özellikle belirtti. Dr. Gökosmanoğlu, "Güçlü bağışıklık enfeksiyon riskini azaltıyor. Bu salgını tek başına engelleyebilecek veya tedavi edebilecek herhangi bir gıda, destek mineral, vitamin gibi suplementler şu ana kadar gösterilememiştir. Yakın tarihli bilimsel veriler değerlendirildiğinde veriler ve bulgular çelişkili olmasına rağmen, mevcut kanıtlar, bağışıklık destekleyici rolleri olan çoklu mikro besinlerle takviyenin bağışıklık fonksiyonunu modüle edebileceğini ve enfeksiyon riskini azaltabileceğini göstermektedir. Bağışıklık desteği için en güçlü kanıtlara sahip mikrobesinler vitamin C –D ve çinko (Zn)'dir" diye konuştu.

Vitamin C ve D kullanımı
Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr Feyzi Gökosmanoğlu, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Yeterli kanıt olmasa da, eğer alınacaksa, kış aylarında zaten Vitamin D yetmezliği olduğu için kış ayalarında 1200 IU /gün yada 10.000 IU/hafta birkaç hafta alınabilir, devamında 5000 IU/hafta olarak devam edilebilir (Influenza and COVID-19 Infections and Deaths, Nutrients 2020). Vitamin C, Çin ve bazı ülkelerde çok yüksek dozda kullanıldı, bu dozları oral ilaçlarla almanız mümkün değil, bu nedenle Vitamin C doğal yollarla alınmalıdır. Kış meyveleri bağışıklık sistemini destekleyici C vitamininden zengin olduğu için bu meyvelerin tüketimine ağırlık verilmeli, mümkünse yemeklere taze limon sıkılmalıdır. Toplumda sürekli ilaç, herhangi bir gıda, destek mineral, vitamin gibi suplementler kullanımı çok fazla. Bunların ise şuana kadar etkili olduğunu gösteren bilgi, veri bulunmuyor. Bu nedenle tüketilmesi daha büyük sağlık sorunlarına neden olabilir, çünkü ölümler, bağışıklık sisteminin diğer organlara çökmesinden kaynaklanıyor."