Saadet Partisi Samsun İl Başkanı Temel Armutçu yaptığı yazılı açıklamada, esnafın zor durumda olduğunu, iktidarın krizdeki esnafa yaptığı kredi verme ve vergileri öteleme desteğinin yeterli olmadığını belirttikten sonra Samsun Yabancılar Çarşısı yönetiminin 4 mayısta çarşıyı açma kararı aldığını hatırlattı.

Armutçu, "Mülkiyeti Millî Emlak'a aitken Büyükşehir Belediyesi'ne devredilen ve yeni konseptine kavuşan, dükkan başına 2019 yılında aylık 240 lira kira ödenen, 1012 dükkanın ve yaklaşık 600 esnafın bulunduğu Yabancılar Çarşısı'nda, 8-10 Gürcü esnafın haricinde tamamen yerli esnaf bulunmaktadır. Coronavirus salgınına karşı alınan tedbirlere uygun olarak hareket eden Yabancılar Çarşısı Yönetim Kurulu, 23 Mart-1 Nisan tarihleri arasında çarşının kapatılması kararını almış ve bu karar iki sefer uzatılmıştır" dedi.

DOĞRU BULMUYORUM

Armutçu, Samsun Yabancılar Pazarı ile ilgili gelişmeyi şöyle değerlendirdi: "Yabancılar Çarşısı Yönetim Kurulu almış olduğu kararla, çarşının 4 Mayıs Pazartesi günü açılmasına karar verdi. Bu karar sonrasında da Yabancılar Çarşısı esnafı, iki üç gün boyunca Pazartesi gününe hazırlık yapıyor, dükkanını açık hale getirmek için. Yabancılar Çarşısı Yönetim Kurulu bu kararı almadan önce, İl Pandemi Kurulu'nun görüşünü aldı mı bilmiyoruz. Ama şöyle bir gerçek var ki; gerek Samsun ilimiz gerekse de ülkemiz henüz Coronavirus tehlikesini atlatabilmiş veya minimize etmiş değilken, insan sağlığını tehdit etmesi muhtemel olan, böyle riskli bir kararın alınması ne kadar doğrudur? Yaklaşık 2 aydır ülke genelinde alınan ve uygulanan Coronavirus tedbirleri sonrasında, küçük ve orta ölçekli esnafımızın yaşadığı ekonomik sıkıntılar ortadadır ve herkesçe de bilinmektedir. Bu sıkıntıların giderilmesi için açıklanan vergi, prim, kredi taksidi vs. borçların ödenmesinin ötelenmesi çözüm değildir. Bu ötelemeler, esnafımızı sıkıntıdan kurtarmıyor ki. Ödenmesi üç veya altı veya dokuz ay ötelenen bu borçlar, yine esnaf tarafından ödenecek. Hem de ödeme günü gelen diğer ödemelerle birlikte. 25 bin lira kredi ile 25 bin liralık Parafcard bile kredi olarak verilmişken, esnaf işyerini açmadığı sürece bu ödemelerini nasıl yapacak? Zaten son iki üç yıldır yaşanılan ve resmen ilan edilmeyen ekonomik krizin üzerine, çok hazırlıksız bir şekilde yakalandığımız coronavirus krizi de eklenince, ekonomi yönetimimiz ne gibi tedbirler alabileceğine bir türlü karar veremedi. Dünya ülkeleri yaklaşık 9 trilyon dolar halkına destek paketleri açıklarken, ülkemiz 25 bin lira destek paketi açıklayabildi. Geri kalan ise sadece alacaklarını ötelemekten ve bankalara kredi borçlandırmasından ibaret oldu. Küçük ve orta ölçekli esnafımıza yönelik alınan ekonomik tedbir paketlerini yeterli görmediğimiz gibi Yabancılar Çarşısı'nın da 4 Mayıs Pazartesi günü açılmasını şu aşamada doğru bulmuyor ve cefakar vefakar esnafımızın biraz daha sabır göstermelerini istirham ediyorum."