Atakum Belediyesi Kırsal Hizmetler Müdürlüğü tarafından nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan tarımsal türlerin yaşatılması için yoğun çalışmalar yürütüldüğü açıklandı. Atakum Belediyesi tarafından yapılan açıklamada, "Anadolu topraklarının yerli tarımsal türlerinden biri olan ve hibrit tohumların Türkiye tarımını ele geçirmesinin ardından yok olma tehlikesi ile karşıya karşıya kalan karakılçık buğdayı, Atakum'un kırsal mahallelerinde yeniden yeşerdi. Atakum Belediyesi tarafından 5 bin metrekarelik arazide yetiştirilmeye başlanan karakılçık buğdayı, başak yapılarını oluşturma safhasına ulaştı. Ziraat mühendislerinin gözetiminde gübreleme ve ilaçlama çalışmaları yürütülen arazide yetişen buğdaylara özel bir bakım programı uygulanıyor" denildi.

5 BİN METREKAREDE ÜRETİLİYOR
Tohumun çiftçilere ücretsiz dağıtılacağı belirtilen açıklamada, "Karakılçık buğdayı üretimi, Atakumlu çiftçiler için yeni bir gelir kapısı olacak. Nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan türün ilçede yaygınlaşması için 5 bin metrekarelik arazide üretilen karakılçık buğdayı, gelecek ekim döneminde Atakumlu çiftçilere tohum olarak ücretsiz dağıtılacak. Varlığını atalık tohumlar ve geleneksel tarım yöntemleri ile sürdüren karakılçık buğdayının bu yolla gelecek yıl Atakum'da yaklaşık 55 bin metrekarelik alana ekilmesi planlanıyor. Türkiye'deki ekim alanı hayli sınırlı olan ve bilinçli tüketicinin ısrarla talep ettiği buğday türü bu yönüyle Atakum'un kırsal mahallelerinde üretim yapan çiftçilerin yüzünü güldürecek" ifadeleri kullanıldı.

ALIM GARANTİLİ
Atakum Belediyesi'nin açıklamasında şöyle denildi: "Başakları siyah tüylü, sert yapıda olması nedeniyle geleneksel yöntemlerle öğütülen, karakılçık buğdayından elde edilen un piyasada yüksek fiyatlar ile alıcı bulabiliyor. Diğer türlere göre protein ve besin değeri yüksek olan karakılçık; yüksek lifli yapısı, mineral ve vitamin yönlerinden zenginliği ile biliniyor. Atakum'da kurulma aşamasında olan Kırsal Kalkınma ve Kadın Emeği Kooperatifi'nin koordinasyonuyla karakılçık için alım garantili üretim programı uygulanacak. Karakılçık buğdayından elde edilen un özel olarak paketlenerek, İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde yerel yönetimler tarafından açılan gıda marketlerinin yanı sıra ekonomik gücü yüksek tüketicilere butik gıda ürünleri sunan noktalarda satışa sunulacak."