Mimarlar Odası Samsun Şubesi Başkanı İshak Memişoğlu, Ayvacık Ziraat Odası Başkanı Erdal Avcı, Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün ve SAMÇEP Sözcüsü Mehmet Özdağ ile bir grup çevreci, Çarşamba'da kurulması için yapımına devam edilen biylokütle Enerji Santrali'nin önünde basın açıklaması yaptı.

YAPININ SÖKÜLMESİ GEREKİR
Yapılan basın açıklamasında, "Çarşamba Ovasının ortasında yeralan Eğercili Mahallesinde, Oltan ve Köleoğlu Elektrik ve Enerji Üretimi Ticaret A.Ş. tarafından inşaatı kaçak olarak devam eden Biyokütle Enerji Santralı için Samsun Valiliğinin 'ÇED Gerekli Değildir' şeklindeki işlemi, Samsun 3. İdare Mahkemesi tarafından 18 Mart 2020 tarihinde iptal edilmiştir. Mahkemenin bu kararı Eğercili Mahallesinde inşaatı devam eden zehir santralı hakkında verilen üçüncü iptal kararıdır. Çevresel Etki Degerlendirmesi (ÇED) Yönetmeligi hükümlerine göre; aşamasına bakılmaksızın sürecin sonlandırılması, yapılmış imalatların sökülerek söz konusu alanların eski haline getirilmesi anlamına geliyor" ifadeleri kullanıldı.

ARTIK KURULMA İMKANI KALMADI
Açıklamada, Hacıosman Ormanı'nın Cumhurbaşkanlığınca kesin korunacak hassas alan olarak ilan edilmesiyle santralin kurulmasının fiilen ve hukuken imkansız hale geldiği belirtilerek, "Mahkeme karalarına ilave olarak, 20.04.2020 tarihli Cumhurbaşkanı Kararı uyarınca; Çarşamba Havaalanının hemen yanıbaşında yer alan 130 hektarlık Hacıosman Ormanında; 12 tür ağaç, 30 tür çalı, 68 tür ot, 32 familyaya ait 72 çeşit mantar tespit edilmiş olup, 'su basar ormanı' vasfı ile Hacıosman Ormanı Kesin Korunacak Hassas Alan olarak tescil ve ilan edilmesine karar verilmiştir. Bu en üst idari işlem karşısında, Eğercili Mahallesine Biyokütle Enerji Santralı kurulmasına hukuken ve fiilen imkan kalmıştır" denildi.

ÇARŞAMBA BELEDİYESİ YALAN MI SÖYLÜYOR
Açıklamada Çarşamba Belediyesi'nin kamuoyuna yalan söylediği ima edilerek, ihmali olan sorumlular hakkında yasal işlem başlatılacağı kaydedildi. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı: "Çarşamba Ovası için tehlike devam ediyor. Şirket mahkeme kararlarına uymuyor. Ortada bu kadar mahkeme kararı varken, korona virüs salgını şirket fırsata dönüştürülmek için her türlü çabayı göstermiş, sokağa çıkma yasaklarında bile santral inşaatına hızla devam edilerek, bir taraftan mahkeme kararlarına meydan okunmuş diğer taraftan da şantiyede çalışan emekçilerin sağlığı hiçe sayılarak korona virüs salgınına meydan okunmuştur. Çarşamba Belediyesi tarafından geç de olsa mahkeme kararlarının uygulandığı ifade edilmektedir. Ancak söz konusu kaçak inşaatın şantiye kapısında belediyenin herhangi bir mühürüne rastlanmamıştır. En azından şantiye araç giriş kapısının mühürlü olması gerekmektedir. Bizler defalarca belirttiğimiz gibi, hukukun adilce uygulanması talebimizden vazgeçmedik, vazgeçmeyeceğiz. Mahkeme kararlarının uygulanmasında ihmali görülen sorumlular hakkında yasal ve yargısal yollara başvuracağımızı kamuoyu ile paylaşıyoruz."