Medicana International Samsun Hastanesi?nden Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Feyzi Gökosmanoğlu, şeker hastalığının 20-74 yaş arasındaki hastalarda görülen en sık körlük nedeni olduğunu, şeker hastalığının süresinin gözlerin şekere bağlı etkilenmesinde rol oynayan önemli bir risk faktörü olduğunu söyledi.

Kan Şekeri Kontrolü Çok Önemli

Medicana International Samsun Hastanesi?nden Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Feyzi Gökosmanoğlu, tip-2 şeker hastalarının tanı anında, tip-1 şeker hastalarının ise tanıdan 5 yıl sonra göz muayenesi olmaları gerektiğini belirterek, "Şeker hastalarında gözlerin sağlıklı kalabilmesi için kan şekeri kontrolünü çok önemlidir. Kan şekerinin düzensiz seyretmesi, ani kan şekeri yükselmesi ve düşmesi gözü bozarken, gözlerde sarı noktaların birikmesini, hastalığın ilerlemesini kolaylaştırır. Ayrıca gebelik, hipertansiyon, kan yağlarının yüksekliği, böbrek hastalığı şekere bağlı göz tutulumunu ve sarı noktaları ağırlaştırır" dedi

Şeker Hastaları Gebelik Düşünüyorsa Kontrol Sıklığına Dikkat Etmeleri Gerekir

Dr. Gökosmanoğlu, şeker hastaları gebelik düşündüklerinde, gebe kalmadan önce ve gebe kaldıklarında her 3 ayda bir göz muayenesi olmalarının şart olduğunu ifade etti. Hastaların gözlerinde sarı noktaların ve göz içi kanamaların olmasının önlenmesi için şeker, tansiyon ve kolesterol değerlerinin kontrollü olmak zorunda olduğunu belirten Dr. Gökosmanoğlu, şeker hastalarının göz, böbrek, sinir ve kalp sağlığının takibi, önlenmesi ve kontrolü için endokrinoloji kliniğinde takip olmaları gerektiğini vurguladı.