Samsun'un Atakum Belediyesi'nde 'Çöp işiyle' ilgili iddialar İçişleri Bakanlığı yolunda. Atakum Belediye Meclisi AK Parti Grubu, Atakum Belediye Başkanı Cemil Deveci'nin çöp işini ihalesiz 9 aydır fahiş fiyata yaptırarak, 9 ayda fazladan tam 3 milyon TL fazla ödeme yaparak kamuyu zarara uğrattığı gerekçesiyle İçişleri Bakanlığı'na başvuruda bulunarak müfettiş talep etti.

    735 BİN TL'YE YAPILIRKEN 1 MİLYON 70 BİN TL'YE VERDİ
Atakum Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Recep Kemal Certel, belediyelerin vatandaşların hak ve hukukunu koruyarak hizmet etmek ve ettirmak zorunda olduğunu belirterek, "Atakum Belediye Başkanımız Sayın Cemil Deveci göreve geldikten kısa bir süre sonra, bazı hizmetlerin aksamaması için meclisimizden kredi kullanmak üzere yetkiler istedi. Bu hizmetlerden biri de çöp konusuydu ve başkan 'çöp toplama araçlarının belediyenin kendi malı olmasının daha doğru ve avantajlı olacağını, kullanılacak kredilerin bir kısmını burada kullanma niyetinde olduğunu' söyledi. Bizde meclis de oy birliği ile bunu destekledik. Ancak o konuşmasından 2-3 ay sonra ne olduysa başkan bu düşüncesinden vazgeçti. Göreve geldikten sonra 6 ay boyunca açık çöp ihalesi yapmak yerine, çöp hizmeti işini ortalama 735.000 TL aylık bedelle yaptırmaya devam ettikleri firmayı 'araçları eski, su akıtıyorlar, şikayetler var' gibi gerekçelerle devre dışı bırakıp, ihale mevzuatına göre sadece acil durumlarda kısa süreliğine kullanılabilecek 21-B maddesi çerçevesinde başka bir firmaya 3 aylık süreyle ve aylık KDV hariç 1.070.000 TL bedelle direk teslim etti. Aradaki fiyat farkı aylık 335.000 TL ve bu 3 ayda 1.005.000 TL fark oluşturuyor. Yani Atakum Belediyesi kasasından ve dolayısıyla vatandaşımızın, hepimizin cebinden bu 3 ayda fazladan 1.005.000 TL çıkmış oldu" dedi.

   PERSONEL 'YANLIŞLIKLA' TEKLİF
   ZARFINI YIRTTI İHALE İPTAL OLDU
Certel, Başkan Cemil Deveci'nin çöp işini fahiş fiyatla ihalesiz vermesinin ardından eleştirilere 'yeni firmanın daha fazla araç çalıştırdığını araçlarının yeni olduğunu' öne sürerek aradaki 1.005.000 TL farkın normal olduğunu izah etme yoluna gittiğini ifade ederek, "Atakum Belediyesinin sınırları mı genişledi? Hayır. Veya 6 ayda nüfus patlaması mı yaşandı? Hayır. Çöp toplamada zafiyet mi oluşmuştu? Bildiğimiz hayır. Peki neden 1.005.000 TL lik artışı meşru gösterecek bir yol tercih edildi? Bu fazlalık kamu zararı değil mi? Ama 3 aylık sürenin dolmasına az bir zaman kala, 'açık ihale' yapılması konusundaki uyarılarımızın da bir sonucu olarak; Başkan Deveci'nin meclisimizden istediği 'açık ihale" yetkisini oybirliği ile verdik.
İhale günü geldi ve ne oldu biliyor musunuz!? İhaleye katılan bir firmanın kargoyla gönderdiği teklif dosyası bir belediye personeli tarafından açılırken 'yanlışlıkla' yırtıldı ve ihale buna dayanılarak iptal edildi. Düşünebiliyor musunuz bu işi yapabilecek bir firmanız var, iş yaklaşık 40 Milyon TLve siz zahmet edip bir temsilciyle ihaleye katılmıyorsunuz, bu tür ihaleler de pek kullanılmayan bir yolla, kargo yoluyla evraklarınızı gönderiyorsunuz ve bu kargo bir belediye görevlisi tarafından ne hikmetse 'tesadüfen' yırtılıyor ve ihale iptal? Bu personele soruşturma açtı mı başkan, sonucu ne oldu bilmiyoruz" ifadelerini kullandı.

   ÇÖP DEĞİL AMA İHALE PİS KOKTU

AK Parti Atakum Belediye Meclisi Grup başkanvekili Recep Kemal Certel, ihaleye sürecini anlatmayı şöyle sürdürdü: "Çöp toplama işi duracak değil ya. 3 aylığına yüksek bedelle işin verildiği firmaya gün doğuyor ve bir 3 ay daha aynı firmaya 21-B ye göre bu sefer aylık 1.054.000 TL fiyattan işi veriyor başkan. Maksat 'çöp kokmasın' canım? Doğaldır çöpler pis kokar ama bu ihale sürecindeki pis kokular da yükselmeye başladı. Bu yeni 3 ay için de fazladan yaklaşık 957.000 TL (319.000 x 3) firmaya ödenmiş oluyor tabi. Burada ihmal veya kasıt mı var? Bu fazladan ödenen para da açık bir kamu zararı değil mi? Bitti mi peki? Biter mi hiç. Bu sefer tüm hazırlıklar yapılıyor şartnameler en ince ayrıntısına kadar hazırlanıyor ve yeni açık ihale günü geliyor. 5 firma katılıyor. Mevcut firma yine aşağı yukarı aynı bedelle işi yapacak şekilde teklif veriyor. Diğer 4 firma 'garip' bir şekilde mevcut firmanın verdiği teklifin üzerinde teklif veriyorlar. İşin hali hazırda ne kadara yapıldığını biliyorsunuz ama onun altında teklif yok gerçekten garip değil mi? Tabi doğal olarak eleniyorlar? Bu 4 firmanın haricinde ihaleye katılmak isteyen 1 firma daha var. Ama bu firma şartnamedeki ince işçilik bir maddeden dolayı ihaleye teklif dahi veremiyor. İhaleye katılan 4 firma yüksek tekliften eleniyor, oyunu bozma potansiyeli olan firma da şartnameden dolayı teklif veremiyor ve ihale 6 aydır ihalesiz işi yapan firmaya tertemiz kalıyor. Birileri için mutlu son? Öyle sanıyorlar tabi ama iş burada bitmiyor?

   ADRESE TESLİM İHALE ŞARTNAMESİ
İhale dosyasını alan ancak şartnameden dolayı teklif veremeyen firma 'adrese teslim ihale şartnamesi' sebebiyle, şartnamenin ilgili maddelerini de delil göstererek rekabetin engellendiği ve usulsüz bir işlem yapıldığı gerekçesiyle Kamu İhale Kurumuna ihalenin iptali için başvuruyor. Kamu İhale Kurumu da bu firmayı haklı buluyor ve 01.04.2020 tarihli kararıyla ihaleyi iptal ediyor ve usulsüz bir ihale yapıldığını tescilliyor.


   9 AYDA 3 MİLYON TL FAZLA ÖDEME
Sonra ne oluyor? demiştik ya 'çöp toplama işi duracak değil' diye. Başkanda durmuyor ve bir 3 ay daha yine işi ihalesiz aynı firmaya veriyor. Aradaki fark yine yaklaşık 1.000.000 TL. Alın size bir kamu zararı daha? Ne oluyor böylece? Şu ana kadar ihalesiz (kemiksiz) 9 ay ve toplamda yaklaşık 3.000.000 TL fazladan para bu firmanın kasasında. Güzel iş(!). Para nerden çıkıyor? Senden, benden, bizden tüm Atakumlulardan."

   İHALEYE FESAT KARIŞTIRMA VE KAMUYU ZARARA UĞRATMA
AK Parti Atakum Belediye Meclisi Grup başkanvekili Recep Kemal Certel, ihaleye fesat karıştırma ve kamu zararına sebep olma nedeniyle İçişleri Bakanlığı'ndan müfettiş talep edeceklerini belirterek, "9 aydır usulüne, mevzuata uygun ihale yapabilme becerisini gösteremeyen bir başkan ve yönetim olduğu açıktır. Burada idarenin zamanlama, planlama ve organizasyon hatası ve kusuru bulunmaktadır. Ayrıca Atakum Belediyesi 'temizlik hizmet araçların çalıştırılması işi' ihalesine fesat karıştırıldığı ve kamu zararına sebebiyet verildiği bizce ortadadır. Dolayısıyla bu ihaleyle ilgili müfettiş görevlendirilmesi için ilgili ve yetkili kurumlara başvuracağımızı ve teftiş raporu sonucunda suç oluştuğunun tespit edilmesi halinde hukuki süreci de takip edeceğimizi meclisimizin ve kamuoyunun bilgisine sunuyoruz" diye konuştu.