Doç. Dr. Yasemin Kemal, Düzenli egzersiz sağlıklı bir hayat için ne kadar da önemli.. Kalp sağlığı, ruh sağlığı, ve kansersiz bir hayat için de olmazsa olmazımız yapılan bir çok araştırma hem kanserden koruduğunu  hem de kanser tedavisi sonrası hastalığın nüks riskini azalttığını göstermiştir. Çok yakın zamanda yapılan bir araştırma sonuçları da bu bilgilerimizi destekledi:

Samsun meme kanseri Nisan 2020'de National Cancer Institute tarafından yayınlanan araştırmada  1340 meme kanserli hasta incelendi. Hastaların tamamı tedavi olmuş iyileşmiş yüksek riskli evre I-II-III meme kanseriydiler.

Haftada 2.5 saat düzenli egzersiz yapan hastalarda meme kanseri nüksünün %55 azaldığını ayrıca ölüm riskinin de düzenli egzersiz ile %68 azaldığını tespit ettiler.

Bu çalışmanın anlamı nedir?

Düzenli egzersiz örneğin günde 20-30 dakika orta tempoda yürüyüş meme kanseri tedavisi görmüş bir kadında hastalığın yenileme riskini ve hastalığa bağlı yaşam kaybını ciddi anlamda azaltmaktadır.  Çok yoğun çalışıyor spor yapmaya vakit bulamıyoruz ama ufak bazı değişiklerle bunu sağlamak mümkündür. Örneğin işe veya markete yürüyerek gitmek, araba kullanıyorsak gideceğimiz yere biraz uzakta parketmek ve yürümek, iş çıkışı arkadaşımızla hem sohbet edip hem yürüyüş yapmak gibi hem vakitten çok çalmadan hem de keyifle düzenli egzersizi hayatımızın bir parçası yapmalıyız.         

Yaşımız kaç olursa olsun hiçbir zaman fiziksel aktivite için geç değildir.

Haydi sosyal mesafemizi bozmadan maskemizi takarak tenha yerlerde yürüyüşe çıkalım..