Mimarlar Odası Samsun Şube Başkanı İshak Memişoğlu, Haber Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Erdem Erol'un sunduğu Kent Gündemi Programında Çarşamba Ovası'nın göbeğine yapılan santralin 'biyo' denilerek masum gösterilmeye çalışıldığını; santralin biyo kütle yakıtlı termik santral olduğunu, ovaya vereceği zararın Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Orhan Pilgir ve ekibinin hazırladığı verilerle bilimsel olarak ortaya konulduğunu söyledi.


     SAMSUN'A KURULMASINA DEĞİL
     ÇARŞAMBA OVASINA KURULMASINA KARŞIYIZ
Memişoğlu, "Çarşamba Ovasında kurulmaya çalışılan santral yakarak enerji ürettiği için termik santral olduğu bilimsel verilerle ortaya konuldu. Bu tür santrallerin aslında biyokütlenin birçok türü gibi çok masum olmadığını ortaya koyan, diğer fosil yakıtlar kadar da zararlı olmadığını ortaya koyan bir açıklamaydı bu. Bu açıklamada söylenen, evet bu tür santraller yapılabilir, ülkedeki atıkların katma değere dönüştürülmesi, bir takım biyolojik, tarımsal atıkların vatandaşın elinden alınarak onlara katkı sağlanması noktasında olumlu buluyoruz. Fakat ısrarla 'Samsun'da fabrika yapılması noktasında TMMOB neden olumsuz görüş bildiriyor, neden direniyor?' diye soruyorlar. Biz Samsun'da yapılması noktasında böyle bir direncimiz yok. Biz altını çizerek tane tane söylüyorum: Biz Samsun'da değil Çarşamba Ovası'nda yapılmasını doğru bulmuyoruz. Çünkü bu bir takım bilimsel verilerle ortaya konulduğu üzere bu santralin aslında diğer biyokütle yöntemiyle enerji üretenler gibi çok masumane olmadığını ortaya koyan veriler var. Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin çöp istasyonunun bulunduğu alanda da bir biyokütle enerji santrali var. Ama burada yakma işlemi yok. Benzeri Gelemen Çiftliğinde var. Özel şirket tarafından kullanılan çiftlikte hayvancılık da yapılıyor. Burada da hayvansal atıkların değerlendirildiği bir biyolojik enerji santrali var. Bunlara kimse bir şey söylemiyor. Bunlar biyolojik atıkların çıkardığı gazlardan oluşan bir dönüşümle enerjiyi ortaya çıkarıyor. Çarşamba'da kurulmaya çalışılan biyokütle yakıtlı termik santral, sürdürülebilir enerji kaynaklarıyla bir tutulmaya çalışılıyor. Rüzgâr enerjisiyle, güneş enerjisiyle, hidroelektrikle bir tutulmaya çalışılıyor. Ama onlar bu enerjiyi direk sağlıyor. Bu santralde, 'biyolojik' kelimesinden bir masumiyet yaratılmaya çalışılıyor. Evet, bunun içinde bir masumiyet var ama bunu fosil yakıtlara göre değerlendirdiğimizde bir masumiyetten bahsedebiliriz" dedi.

     YA FAZLA YAKACAK YA DA FOSİL YAKIT KATKISI KULLANILACAK

Memişoğlu, biyo kütlelerin enerji verimliliğinin, fosil yakıtlara göre yüzde 20-40 seviyesinde olduğunu, belirlenen enerjiyi ortaya çıkarmak için termik santralin ya fazla miktarda biyokütle yakması gerektiğini ya da fosil yakıt kökenli katkı kullanacağını belirterek, " Ama bilimsel verilerle de ortaya konuluyor ki, biyokütle yakıt malzemeleri belirli bir oranda karbon içerdiği için tamamen temiz bir enerji olmadığını ortaya koyuyor. Biyokütle yakıtlar, fosil yakıtlara göre daha düşük karbondioksit salınıma sahip olsalar da, yanlış ve fazla miktarda kullanımının hava ve toprak kirliliğine sebep olacağı yine bilimsel verilerde yer alan ifadelerdir. Kimya Mühendisleri Odası'nın ortaya koyduğu bilimsel verilere baktığımızda da, burada kullanılacak olan biyokütle yakıtların enerji performansları da düşük olduğu için verimleri yüzde 20- yüzde 40 arasındadır. Dolasıyla burada belirlenen enerjiyi ortaya çıkarmak için iki yöntem var, ya çok yakacaksınız o zamanda kaynak bulma sıkıntınız olabilir. İkincisi de destekleyeceksiniz. Desteklemek demek, bu tür santrallerin bazı yerlerde yine fosil yakıtlarla desteklendiğini biliyoruz" diye konuştu.

     MAHKEME DURDURAMADI KİM DENETLEYEBİLECEK?
Memişoğlu açıklamasını şöyle sürdürdü: "Burada yatırımcı tarafından "Biz bir takım emisyon oranları açıkladık, ne kadar kirlilik yaratacağı noktasında bir takım verilerimiz var. Bunlar da kurumlar tarafından denetlenecek" deniliyor. Biz hangi kuruma, hangi bürokrasiye güvenelim. Bir santrali Yüce Türk Milleti Adına karar veren mahkemenin kararıyla durduramadık. zaten siyasiler durmasından yana değil, onlar zaten devam etmesi için her türlü çabayı sarf ediyorlar. Bürokrasi çekingenlik içinde, işlemleri maksimum süre içinde değerlendirmeye çalışıyor. Mühürlemeyi yapacak, mühürlemenin güvenliğini sağlayacak güvenlik kuvvetlerine bakıyorsunuz, onlar başka bir çaresizlik içinde. Aldığımız duyumlara göre santralde işlemlerin devam ettiği noktasında bilgiler geliyor. Böyle bir durumda biz hangi kuruma güvenelim. Dolayısıyla burada güven meselesi değil, ortaya konulacak verilerde bir kirletme olasılığı var ise dahi TMMOB için kirletme olasılığı dahi kabul edilebilir bir şey değil. Burada santrali Samsun diyerek algı operasyonu yapmasınlar, Samsun'da kullanılabilecek yerler var. Zaten mahkeme kararında da belirtilmiş. Mahkeme 'Çevre düzeni planına bakıldığında uygun yerler olmasına rağmen yeterli araştırmanın yapılmadığı anlaşılmıştır' diyor. Belgeler ve veriler gösteriyor ki, Çarşamba Ovası'na yapılan biyo yakıtlı termik santraldir. Yakma yöntemiyle enerji ürettikleri için bunlar bir tür termik santraldir. Bunun dışında da ortaya konulan verilerde bu biyo kütle yakıtıyla çalışan termik santrallerin çevre ve insan sağlığına zararlı olduğu gösteriyor."

     BAZI MEDYANIN TUTUMU ÜZÜCÜ
Mimarlar Odası Samsun Şube Başkanı İshak Memişoğlu, firmanın karalama çabalarına karşı yaptıkları basın açıklamasının bazı medya kuruluşlarında yayınlanmamasına çok üzüldüğünü belirterek, "Geçen haftalarda santralin yatırımcı firması tarafından 'TMMOB'un bir şey bilmediği, yöneticilerinin bir şeyler okumadığı' yönünde son derece seviyesiz karalama kampanyalarına girilmişti. Biz de TMMOB olarak her kelimesinde bir tez olan bir açıklama yaptık. Bu değerli basında yer aldı ama bazı basın yayın kuruluşlarında özellikle yer almadığını, aldırılmadığını görüyoruz. Bu da üzüntü verici. Daha önceden büyük çapta yer veren bazı basın kuruluşlarımızın tamamen bilimsel verilere dayanan gerçekleri ortaya koyan bu açıklamanın, daha önceden santralin yanlış olduğu noktasında yayın yapıyor olmalarına rağmen bu açıklamanın yayınlanmamış olmasını ben açıkçası çok üzücü buldum, çok bir anlam verebilmiş değilim" dedi.

Samsun'daki santral biyokütle ile çalışan termik santraldir

Samsun'da havayı kirletecek tarımı bitirecek