Bergama Sağancı köyü yakınlarında yapılmak istenen biyokütle enerji santralinin iptali ile ilgili mahkeme kararına yapılan itiraz, istinaf mahkemesi tarafından reddedildi.

İzmir 5. İdare Mahkemesi, Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Genel Merkezinin Oltan ve Köleoğlu Elektrik ve Enerji Üretim Tic. AŞ tarafından biyokütle enerji santraline karşı açılan davada birici sınıf tarım arazisinin tarım dışı amaçla kullanılmasının uygun bulunmasına yönelik verilen izinlerin yürütmesini durdurmuştu.

   BÖLGE MUTLAK TARIM ARAZİSİ
Arazi ile ilgili yapılan bakanlık etüt raporunda; "Toprak yapısı bakımından arazinin alüvyonlardan oluşmuş olduğu, bu toprakların uzun yıllar boyunca taşınarak depolanan materyaller üzerinde oluşmuş (A) C profilli genç topraklar olduğu, sulu mutlak tarım arazisi olduğu hususlarına yer verildiği, bu doğrultuda dava konusu alanın tarımsal verimliliği yüksek, yöre ortalamasında ve üzerinde verim alınan sulu mutlak tarım arazi olduğu, bölgede alternatif alan bulunmadığı yönünde" tespitlere yer verilmişti.

   "TARIMSAL FAALİYET OLUMSUZ ETKİLENECEK"
Bu bilgiler ışığında mahkeme "Dava konusu sulu tarım arazisinin amacı dışında kullanılması halinde toprak yapısının bozulması ve tarımsal faaliyetin olumsuz etkilenmesi söz konusu olacağından, telafisi güç ve imkansız zararların doğacağının kabulü gerekmektedir" kararını vermişti.

   İSTİNAF: MAHKEME KARARI DOĞRU
Şirket tarafından bu mahkeme kararına karşı yapılan itirazı değerlendiren İzmir Bölge İdare Mahkemesi "Dosyadaki belgeler ile başvuru dilekçesindeki iddiaların incelenmesinden, istinaf başvurusuna konu kararın hukuka ve usule uygun olduğu, kararın kaldırılmasını gerektirecek yasal bir sebebin bulunmadığı sonucuna varılmıştır" diyerek oy birliği ile yapılan itirazı reddetti.

   İŞİN İÇİNDE İŞ VAR!
Mahkeme kararını değerlendiren Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Erol Engel, biyogaz tesisi konusunda yerelde yapılan siyasi tartışmalara da vurgu yaparak şu bilgileri verdi: "Bergama'da son yerel seçimlere bir ay kala bir sürpriz yaşandı. Eski Belediye Başkanı Akif Ersezgin, partisi CHP'den istifa ederek AKP'ye geçti. Belediye başkanlığı dönemindeki çalışmalarıyla Bergamalının saygı ve sevgisini kazanan, varlıklı bir kişi, ilerleyen yaşına rağmen parti değiştirmesinin nedeni bir süre sonra ortaya çıktı. Bergama Dikili yolunda bulunan 1. derece tarım arazisine biyokütle elektrik santrali yapacağını, ancak İzmir Toprak Koruma Kurulunun "oy birliğiyle" reddettiğinden böyle bir yola başvurduğu iddiaları ortaya atıldı. Nitekim Bakanlık düzeyinde yapılan girişim sonrası "Alternatif yer bulunamadığından" izin verilmesi için dosya tekrar Toprak Koruma Kurulunun önüne geldi. Bu kez Ziraat Mühendisleri Odası ve Yüksek Ziraat Mühendisleri Birliğinin muhalefetine rağmen karar çıkartıldı. Daha önce oy birliğiyle reddeden kurul, şimdi kabul etti. Nedeni merak konusuyken, Sayın Ersezgin, Bergama'da Tarım Bakanı'nın da bulunduğu törenle AKP'ye geçti. Ve eski partisine yönelik siyasi eleştiri yöneltip, "PKK ile kol kola yürüyorlar" dedi. Sonra oğlu da 1. sırada meclis üyesi oldu. Bergama'da seçimin kaderini değiştiren bir faktör olduğunu düşünüyorum, keza seçimi CHP 532 oyla kaybetmişti."