Anayasa Mahkemesi, Samsun'un Canik İlçesi'nde 2012 Temmuz'unda meydana gelen ve 13 kişinin yaşamını yitirdiği sel felaketiyle ilgili yeni bir karar verdi. Selma Nur Yazıcı ve Selma Kocapiçak'ın bireysel başvurusunu değerlendiren AYM, haklarında takipsizlik kararı verilen sorumlularla ilgili yeniden soruşturma başlatılmasına hükmetti.

Samsun'un Canik ilçesinde 2012 yılında 3 Temmuz'u 4 Temmuz'a bağlayan gece meydana gelen sel felaketinde 13 yurttaş yaşamını yitirmiş, felaketin ardından Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı aralarında Büyükşehir Belediyesi ve DSİ 7'nci Bölge Müdürlüğü görevlilerinin de bulunduğu 12 kişi hakkında takipsizlik kararı vermişti.
Karar üzerine Selma Nur Yazıcı ve Selma Kocapiçak, Anayasa Mahkemesi'ne bireysel olarak başvurup "Etkili soruşturma yürütülmemesi nedeniyle yaşam hakkının ihlal edildiği" şikayetinde bulunmuşlardı.
Anayasa Mahkemesi konuyu karara bağladı, karar bugünkü (5 Ağustos 2020) Resmi Gazete'de yayımlandı.

   İŞTE O KARAR

Kararda şöyle denildi: "Haklarında takipsizlik verilen kamu görevlilerine ilişkin soruşturma yönünden Anayasa'nın 17'nci maddesinde güvence altına alınan yaşam hakkının usul boyutunun ihlal edildiğine, ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden soruşturma yapılmak üzere kararın Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmesine oybirliğiyle karar verildi."
Kararda ayrıca, "Yaşam hakkının usul boyutunun ihlali nedeniyle yalnızca ihlal tespitiyle giderilemeyecek olan manevi zararları karşılığında başvuruculara ayrı ayrı net 40 bin TL manevi tazminat ödenmesine karar verildiği" belirtildi.

Atatürk ve MHP'ye hakaret eden AK Partiliye Samsun'da Ödül