Büyükşehir Belediye Meclisi Kasım ayı kapanış toplantısı, Ömer Halisdemir Toplantı Salonu'nda yapıldı. Gündem maddelerinin görüşüldüğü mecliste konuşan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, dün komisyonda tartışmalara neden olan ve Millet İttifakı Meclis üyelerinin çekince koyduğu Tekkeköy'de havaalanına yakın bir yerde 146 bin metrekare alan üzerinde yapılacak yaşam merkeziyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

  TEKKEKÖY'E YAPILACAK YAŞAM MERKEZİ
Tekkeköy ilçesinde 146 bin 879 metrekarelik alana yapılacak ve yap-işlet-devret modeliyle kiralanacak yaşam merkeziyle ilgili de konuşan ve bu konudaki eleştirilere cevap veren Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, "Burası için yapılabilecek en müsait olan planı yaptık. Hemen köşesinde bir istasyon alanı var, onaydan geçmiş. Biz orayı bile pandemi süreci olduğu için şuanda belediyeye gelir getirici olarak ne satmaya yeltendik ne de işletmeye verdik. Bir ucunda Bilim Merkezi var. Orası transit yol üzerinde. Samsun transit yol trafiği çok yoğun olan bir kent. Samsun'dan geçip de oraya uğramadan geçilmeyecek bir proje düşünüyoruz. Botanik bahçe içerisinde alışılagelmiş bir alışveriş merkezi gibi de düşünmüyoruz" dedi.

  'İHALEYE CİDDİ GRUPLAR GİREBİLECEK'
"Bununla ilgili geçtiğimiz mecliste plan kararı aldık" diyen Başkan Demir, "Şuan çalışma devam ediyor. Buranın ihalesi ancak meclisin verdiği yetkiyle encümence mümkün. Başka da bir yolu yok bunun. Burası belediyeye ait bir arazi. Başka fonksiyonlar yükleyerek paraya çok ihtiyacımız olduğu dönemde satıp nakde çevirebilirdik. Bu taleple karşınıza gelebilirdik. Buna da yönelmedik" diyerek şunları söyledi: "Şimdiki ve gelecek nesillere çok özel, nezih, Samsun'a marka değeri olabilecek bir proje arayışı içerisindeyiz. Bu yetki talebi de bunun için. Biz burada 'şu ölçekte şu kadar alanı inşa etmek, şu kadar alanı yeşillikte kullanmak' gibi belli şartlarla yap-işlet-devret şeklinde ihaleye çıkılacak. Encümen kararıyla çıkacak. Değerli arkadaşlar o zaman zaten bunun şekli şemalı bu yetkiden sonra belirlenecek orada bunu görecesiniz. Ardından bütün Türkiye'ye ilana çıkacağız. Bu konuda yatırım yapabilecek olan ciddi grupların girebilecek olduğu şekilde bir şartname hazırlayacağız. Önerilen projede o zaman ortaya çıkacak. Zaten bizim istediğimiz şekilde, nitelikte olmaması durumunda ihalenin gerçekleşmesi söz konusu değil. Yani buranın kaçırılması gibi şey söz konusu değil. Amacımız oranın bir marka değeri olsun."
Millet İttifakına mensup partilerin meclis üyelerinin, proje ve şartlar belirlenmeden yetki alınmasını yanlış bulduklarını belirttikleri konuşmaların ardından teklif oy çokluğu ile kabul edildi.

  'TRAMVAYLA İLGİLİ ALGI OLUŞTURULUYOR'
Tramvaylarda düzenleme gereği toplam yolcu sayısının yarısı kadar yolcu alınabildiğini ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, "Oturma alanları yarısından daha düşük ve insanlarımızın ayakta olmasından dolayı sanki denetimsizlik varmış, kurallara uyulmuyormuş gibi algı oluşturuluyor. Bu doğru değil. Tamamen bu konuda büyük bir hassasiyetimiz var. SAMULAŞ otobüslerinde ise ayakta yolcu alınamıyor. Halk otobüslerinde de bu konudaki denetimlerimiz sıkı bir şekilde devam ediyor. Buna rağmen çalışan arkadaşlarımız arasında ihmal edenler olabilir. Onlar da bize intikal ettiğinde anında müdahale ediyoruz. Pandemi kararlarını valimizle birlikte alıyoruz. Uygulama noktasında da büyük bir hassasiyetimiz var" ifadelerini kullandı.