Medicana Samsun Hastanesi İç Hastalıkları Bölümünden Dr. Taner Akdere, bağışıklık sisteminin 'Bir canlıdaki hastalıklara karşı savunma mekanizmasını oluşturan, patojenleri ve tümör hücrelerini tanıyıp onları yok eden, vücudu yabancı ve zararlı maddelerden koruyan bir sistem' olarak tanımlandığını belirterek, bağışılıklık sisteminin Korona Virüs nedeniyle önemini daha da artırdığını söyledi.

       BAĞIŞIKLIK İÇİN BESLENME
Uzm. Dr. Taner Akdere, Korona Virüs'ün artış gösterdiği bugünlerde bağışıklık sistemi ve güçlendirilmesiyle ilgili açıklamalarda bulundu:
"Bağışıklık sistemi güçlü olmayanlarda vücuda yayılması daha hızlı ve kolay olduğu bilinen Korona Virüsten korunmak için bağışıklık sisteminin doğal yöntemlerle güçlendirilebilir. Dengeli ve sağlık beslenmenin yanında, bağışıklık sisteminin kuvvetlendirilmesi için taze zencefil, zerdeçal, çörek otu, ıhlamur, meyve ve sebze tüketimi önemlidir.

       VİRÜS DAHA ÇOK YAŞLILARI VE KRONİK HASTALIĞI OLANLARI ETKİLEDİ
Kovid-19'un çok yeni bir virüs tipi; o nedenle yapılan araştırmalar sayesinde bu anlamdaki bilgi de giderek artıyor. Ölümlerden de gördüğümüz gibi virüs daha çok yaşlıları ve kronik hastalığı olanları etkiledi. Yaşlılar gerçekten en büyük risk grubunu oluşturuyor. Ayrıca KOAH gibi akciğer hastalığı olanlar veya bir immün yetmezliği olan kanser hastaları bu virüse çok daha duyarlı. Yaşlılarda zaten immün yaşlanma görülüyor. O nedenle yaşlılar en önemli risk grubunu oluşturuyor diyebiliriz.
Kovid-19'a yönelik Sağlık Bakanlığınca alınan tedbirler çok önemli. Kişisel hijyen tedbirlerinin yanı sıra bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi de temel unsurlar arasında yer alıyor.

       BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ KUVVETLİ OLMAYINCA NE YAPSANIZ OLMUYOR
Bağışıklığı yüksek tutmanın birkaç temel unsuru var. Zaten ileri yaş bağışıklık sistemini düşüren bir unsur, bunu değiştiremeyiz ama öyle sağlıklı yaşlılar var ki devamlı diyet yaparak iyi beslenmeyen, sigara, alkol tüketen birçok gençten çok daha zinde olan yaşlı da var. İlk silahımız bizim beslenme. Beslenmeye çok dikkat etmemiz gerekiyor. El yıkama, dezenfektan ve maske kullanımının yanında beslenme en önemli unsur. Her şeyden belli bir miktarda yemeyi öneriyorum. Ekmeği de kesmeden dengeli bir beslenme önemli. Bunun yanında C vitamini alımı çok önemli. Limon, portakal, mandalina ve kivi doğal C vitamini kaynakları. Ülkemizde de çok bol var. Bugünlerde belki yeterince C vitamini alamayanlar ekstra tabletlerle takviye yapabilir. Çünkü C vitamini gerçekten iyi bir bağışıklık güçlendirici.

       ALKOL, SİGARA TÜKETİMİ BAĞIŞIKLIĞI ZAYIFLATIYOR
Sağlıklı ve gebe olmayan bireylere taze zencefil ve zerdeçal tüketimini bağışıklık sisteminin güçlenmesinde önemli rol alıyor. Zencefili iki yaşın altındaki çocuklar, gebeler ve kan sulandırıcı ilaç alanların kullanmaması gerekiyor. Yeşil sebzeler çok önemli. Bunlarda da hem C vitamini hem de tüm mineraller var. D vitamini çok önemli. Ayrıca açık havada yapılacak 20-30 dakikalık yürüyüşleri de bağışıklık için öneriyoruz. Öte yandan normal sağlıklı bir insanın kısıtlayıcı bir durumu yoksa 1,5-2 litre su tüketmesi gerekiyor. Az uyuyan insanların hormonal dengesi değişiyor. Ortalama 7 saatlik uyku öneriyoruz. Ayrıca çörek otu, tarçın, karanfil, evde yapılmış yoğurt ve kefir tüketmek önemli. Alkol, sigara tüketimi bağışıklığı zayıflatan durumlar, bunlardan kesinlikle uzak durulmalı. Genel hijyen kurallarına dikkat etmek, bağışıklığımızı güçlendirmek, çalışılan ya da yaşanılan ortamları sık sık havalandırmak, sigara ve alkolden uzak durmak, kalabalık yerden uzak durmak, el sıkışmamak, sarılmamak, dışarıya çıkma zarureti olmayanların evlerinde kalmaları bu süreçte alınabilecek en iyi önlemler diyebiliriz."