CHP Samsun İl Başkanı Fatih Türkel Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin 2019 yılındaki Sayıştay denetim raporları ile ilgili bir basın açıklaması yaptı. Türkel, yayımlanan denetim raporunda Sayıştay müfettişlerinin Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin 2019'daki icraatları ile ilgili 26 maddedeki yapılan yanlış uygulamalar ve usulsüzlüklere dikkat çektiğini, özellikle bazı konularla ilgili çok vahim tespitlerde bulunduğunu ifade etti.

  SAMSUNLUYA DEĞİL YANDAŞLARA
Türkel, yapılan tespitlerle ilgili şu değerlendirmelerde bulundu: "Büyükşehir Belediyesinin toplam 106 yapım işinin 83'ün de proje hazırlanmadan ihale yapıldığı tespit edilmiştir. Özellikle pandemi süreci bahane göstererek mücbir sebepler gerekçesiyle (doğal afetler salgın hastalıklar) açık ihale yapılması gereken milyonlarca TL'lik Vezirköprü arıtma tesisi iş makinaları kiralaması ve temini araç kiralamaları gibi büyük satın almalar ilgili yasayı dolanarak kâh doğrudan teğmin limitleri aşılarak kâh 21f üzerinden Samsun'da müteahhit firma yokmuş gibi yandaşlara verilmiş Samsun'un esnafı müteahhiti yok sayılmıştır. Biz CHP olarak ilgili konuları mecliste hem de kamuoyu gündeminde paylaşmıştık."

  KİMİN PARASINI KİME VERİYOR
CHP Samsun İl Başkanı Fatih Türkel, kiralanıp vakıflara verilen binalarla ilgili eleştirilerde bulunarak, "Başta Atakum İlkadım olmak üzere çeşitli yerlerde yurtlar pansiyonlar ve binalar belediye tarafından kiralanmış, yapılan protokoller ile bize göre İktidara yakın TÜRGEV, Tügva ve Ensar vakfı gibi vakıflara bedelsiz olarak tahsis edilmiştir. İlgili vakıfların sadece bir tanesinin taşınmazına Büyükşehir belediyesi Yıllık 900 Bin TL bir ödeme yapmaktadır. BU mimvalle söz konusu yurtlarda, ayrıyeten konaklayan öğrencilerinden konaklama parası toplamaktadır. İşin özü Büyükşehir belediyesi aracılığıyla iktidar kendine yakın vakıf ve derneklere yıllık milyonlarca TL kaynak ödemesi yapmaktadır. Büyükşehir belediyesi kimin parasını kime vermektedir?" ifadelerini kullandı.

  USÜLSÜZLÜKLERE DİKKAT ÇEKTİ
Türkel açıklamalarını şöyle sürdürdü: "Diğer taraftan Sayıştay raporlarına göre Samsun Büyükşehir Belediyesi; Seçim propaganda döneminde Sayın Mustafa Demir'in Samsun'daki paralı otoparkları kaldıracağım vaadini tutmayı bir tarafa, ilçe belediyelerine vermesi gereken kâr payını vermediği görülmüş ilçe belediyeleri ekonomik sıkıntılar içerisinde mücadele verirken acı olarak görüyoruz ki ilçe belediyelerinin de hakkının üzerine oturmuş görünmektedir.
Sayıştay müfettişlerinin Büyükşehir Belediyesi'nin müteahhitlerden topladığı otopark paralarını farklı kaynaklara aktarılmasından gecekondu fonunda biriken paraları kendi ihtiyaçlarına kullanmasına işçilerin izin haklarının kullandırılmamasından kendi mülkü olan Rus pazarı esnafı ile kira kontratı yapmadığı için esnafın işyeri açma ruhsatı alamadığına kadar usulsüzlük değerlendirmelerinde bulunmuştur."

  MECLİSTE UYARILARDA BULUNMUŞTUK
CHP Samsun İl Başkanı Fatih Türkel şunları söyledi: "Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin yöneticilerinin ve başkanının sorumluluğu kamuya yani Samsun halkına karşıdır. Biz Cumhuriyet Halk Partisi meclis grubu olarak Sayıştay denetimin de dikkat çekilen konuların tamamına yeri geldiğinde itirazlarımızı etmiş söz konusu usulsüzlükler ile ilgili de meclise soru önergeleri ve itirazlarımız ile uyarılarımızı yapmışız. Söz konusu tespitlerin bir an önce giderilmesi ve yeni dönemdeki icraatlarla ilgili gerekli hassasiyetin gösterilmesi ile ilgili Samsun halkından almış olduğumuz sorumlulukla gerekli takibi ve denetimi yapmaya devam edeceğiz. İlgilileri gerekli hassasiyetleri göstermeye davet ediyoruz."