İlkadım Belediye Meclisi Mart Ayı Toplantısı, belediye binasındaki toplantı salonunda İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş başkanlığında yapıldı. Başkan Demirtaş denetim komisyonu raporunda yer alan bir personelin 'zimmete para geçirme' olayının detaylarını anlattı.

862 bin 300 TL zimmetine geçirdi
2020 yılı denetim raporunu açıklayan Denetim Komisyonu Başkanı Erol Köroğlu, "İnsan Kaynakları Müdürlüğü'nde görevli daimi işçi kadrosunda bulunan Cevat G. isimli personelin maaş hesabının 2019-2020 yıllarına ait banka hareketlerinin incelenmesi sonucu 15 Temmuz 2019-15 Kasım 2020 tarihleri arasında toplam 862 bin 300 TL zimmetine geçirdiği, Mali Hizmetler Müdürlüğü Müdür Vekili, Muhasebe Yetkilisi ve ilgili Başkan Yardımcısı tarafından 25 Kasım 2020 tarihinde tutulan tutanak ile kayıt altına alındığı görülmüş, zimmete geçirilen paranın 100 bin TL'sinin 27 Kasım 2020 tarih ve 46711 notu belediye tahsilat makbuzu, 50 bin TL'sinin 27 Kasım 2020 tarih ve 46642 nolu belediye tahsilat makbuzu, 190 bin TL'sinin 21 Ocak 2021 tarih ve 191437 nolu belediye tahsilat makbuzu ve 16 bin 280,21 TL'sinin 11 Şubat 2021 tarihli mali hizmetler müdürü ve muhasebe yetkilisi tarafından tutulan tutanakta görüldüğü üzere kişinin belediyede olan alacağından mahsup edilerek, toplamda 356 bin 280 TL'nin tahsil edildiği ve tahsil edilemeyen 506 bin 19,97 TL'nin kişi borcu olarak kayıtlara geçtiği tespit edilmiştir" dedi.

Cevat G., belediyeden 14 ay çift maaş almış
Denetim raporunun okunmasının ardından konuyu açıklayan İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş, "Cevat G.'nin yaptığı işle ilgili durum şöyle: Burada ona yetki verilmiş bir durum yok lakin bordroyu yapan elemanlar personel müdürlüğü bünyesinde bordroyu yapıyor. Personel müdürü vesairenin de imzalaması gerekiyor. Şu anki işleyiş böyle. Orada bir sorun yok. Eski müfettiş olduğum için biliyorum. Bu ne yapmış da yakalanmamış meselesinde. Bordro personel müdürlüğünde düzgün yapılmış. Muhasebeye inerken işçi, memur ve sözleşmeli personelin listeleri eşleşmesi lazım. Bu arkadaşa da 'muhasebe yevmiye giriş yetkisi' vermişler. Bu bizden önce olan bir şey. Belediye başkanının bunları fark etmesi mümkün değil. Ayrıntı ile ilgili bir olay. Muhasebeye girerken bordroda olan rakamın tazminat giderleri kalemini arttırıyor, oraya eşit yapıyor. Kim anlayacak bunu? Ön mali kontrolde anlaşılması lazım. Aldığın dökümdeki net ödemeleri topladığın zaman çıkması lazım. O arkadaş bu durumu atlıyor. Talimatı veriyoruz bankaya, bakaya talimatı veren arkadaş da, 'Ya ben neyi gönderiyorum bankaya toplayayım' dese o da fark edecek. O da toplamıyor. Zaten Cevat G., bunu fark ettiği için onu yapıyor. Bunu fark etmese yapamayacak, yakalanacak. Bankanın eksikliği de şu: Kendine gelen talimatlara göre dağıtım yapmış olsa rakam ortaya çıkacak. Onlar da, 'ben bunla uğraşmam, bana excel ortamında döküm verin' diyor. İşin garibi dökümü de Cevat G. veriyor. Kendi yaptığı için kendine 2 kere havale yaptırıyor. Banka da olayı şöyle buluyor: Banka genel müdürlüğü şubeye teftiş yolluyor. Sondaj usulü dosya çekiyor. Bu arkadaşın dosyası müfettişin eline geliyor. Bakıyor, memur adam aylık 2 kere maaş almış görünüyor. Bir daha bakıyorlar 1 yılda her ay çift maaş almış. Şüpheleniyor, belediyeden öyle bir şey olabilir mi diye soruyor. Şube müdürüne döküm geçiyorlar. Şube müdürü de beni aradı, durumu anlattı. Ben de kötüye yormadım. Bir yanlışlık ya da hesap hatası olabilir diye düşündüm. İncelemede ortaya çıktı. Zaten tespiti biz yaptık. Dışarıdan herhangi biri bulmuş değil. Ama banka uyarmasa bizim de onu uyanma şansımız yoktu. Cevat G., 13-14 ay çift maaş almış. Bulmasak devam da edebilirdi" diye konuştu.