Korona Virüs'te vaka ve vefat rakamları yeniden tırmanırken, Samsun Tabip Odası Başkanı Dr. Funda Furtun, durumun iç acıcı gözükmediğini söyledi.

AĞUSTOS'TA 4. PİK'İ GÖREBİLİRİZ

Furtun, vaka sayılarında artmanın 20 binleri aştığını belirterek, "4. pik çok yakın gözüküyor, bunun da delta varyantıyla olması aşılamayla ilgili problemleri bir an önce aşmamız gerektiğini düşündürüyor. Aşılamada zaten düşük rakamlarımız. Delta varyantında etkinliğinin daha fazla olduğunu bir dönemde bu işin üstesinden ancak aşılamayla gelebilir ama toplumsal korunmayı sağlayacak aşılama rakamlarının çok altındayız. Özellikle Güneydoğu'da, turizm hareketliliğinin hala çok fazla olduğu Antalya'dan gelen haberler, vaka sayılarının daha fazla olduğu yönünde. Özellikle Rusya'da Delta varyantına karşı mücadelede sorun varken, Rus turistlere kapının sonuna kadar açılması da, şuanda 4. dalgaya girmemizde çok etkili oldu. Eylül'de beklediğimiz dalgayı Ağustosta yaşayacağız gibi görünüyor" diye konuştu.

KAMPANYA VAR AŞI YOK

Aşı tedariki konusunda sorunlar yaşandığını, şuanda hastanelerin aşı randevusu veremediğini belirten Dr. Furtun, "Bakanımızda Perşembe'ye kadar Biontech aşısıyla ilgili tedarik sorunu bulunduğunu açıkladı. Şuan hastanelerimiz aşı konusunda randevu veremiyor. Aşı kampanyaları başlatıyoruz ama şuan elimizde aşı yok" ifadelerini kullandı.

AŞI OLMAYANA KISITLAMA ŞART

Özellikle genç kuşakta aşı reddinin çok fazla olduğunu bildiklerini belirten Dr. Furtun, "Bu konuda ciddi kararların alınması gerekli. Aşı yaptırmayana karşı eğitimle alakalı okula alma, sinemaya girme, bazı sosyal alanlardan yararlanma kısıtlamalarının olmaması gerekiyor. Artık virüsün hızına bizim bağışıklama hızımız yetişmiyor. Biz bir an önce bağışıklanalım, bağışıklığı arttıralım, virüsü ancak bu şekilde yenebilir, bu salgını bitirebiliriz. Bir yandan aşı karşıtlığıyla mücadele ediyoruz, bir yandan açılmanın getirdiği rehavet ile mücadele ediyoruz" dedi.

SALGIN BİTTİ ZANNEDİLİYOR

Toplumda salgın bitti algısının oluştuğunu ve bunun da insanlara rehavete sürüklediğini ifade eden Samsun Tabip Odası Başkanı Dr. Funda Furtun, "Şuanda alışveriş merkezlerinde HES kodu sorgulama gevşedi; marketlerde sorulmuyor bile. Birçok insan maskesiz sokaklarda. Maske kuralını tamamen gevşetmiş durumda insanlar. Bu da salgın bitti algısıyla alakalı. Bir an önce aşılamayı arttırmamız ve tedbirleri de elden bırakmamamız gerekiyor." diye konuştu.