Atakum Belediyesi eski Başkanı İshak Taşçı, Atakum Belediye Başkanı Cemil Deveci'yle ilgili ilginç açıklamalarda bulundu. Taşçı, Deveci'nin 5,5 milyon TL kamu zararı oluşturduğunu, Seyir terasının Deveci'nin firmaya borcu nedeniyle icra ile satıldığını belirtip, temizlik işine her ay 400-500 bin TL fazla ödeme yapıldığını ve bur paranın nereye gittiğini sordu

Atakum Belediye başkanlığı döneminde yaptırdığı Seyir Terası'nın icra yoluyla 3 milyon 980 bin TL'ye satılmasına çok üzüldüğünü belirten Atakum Belediyesi eski Başkanı İshak Taşçı, ilginç açıklamalarda bulundu.

DEVECİ, ATAKUMLUYA 'CAMBAZA BAK' OYNUYOR

Taşçı, Atakum Belediye Başkanı Cemil Deveci'nin Atakumluya 'Cambaza Bak' oyununu sahnelediğini belirterek, "Türk sinemalarında böyle bir sahne olsa bunun kadar güzel film çeviren olmaz, seyirci de buluyor. Cemil Deveci, kendisine ait borçları bile önceki döneme ait diyor, bütün faturayı kendinden öncekilere kesmeye çalışarak işi götürmeye çalışıyor. İnsanlar da artık keriz değil, olan biteni görüyor.  Kendi yaptığı borçları da eski diyor, insanlarla diyalog kurmuyor, çözüm üretmiyor.  Burada Metin Burma'da başkanlık yaptı, biz de yaptık. Kimse icra geldi diye kamerayı alıp canlı yayına geçmedi. Devlette devamlılık esastır,  biz o ruhla hareket ettik. Ama Cemil Bey maalesef sürekli 'Cambaza Bak'ı oynuyor ki kendi yaptıkları yanlışlar gündeme gelmesin. Sürekli millete ipin üstündeki cambaza bak diyor ama öbür taraftan yapacağını yapıyor kendisi" dedi.

TEMİZLİK FİRMASINA 10 AYDA 6 MİLYON

BORÇ YAPTI, 1 LİRA BİLE ÖDEMEDİ

Taşçı, Seyir Terasının satışının Cemil Deveci'nin temizlik firmasına yaptığı borçlanma ve diyalog sorunu nedeniyle satıldığını ifade ederek, "Şehir terasının icra ile satışına konu olan temizlik şirketine en çok borç onun zamanından kalma.  Biz göreve geldiğimizde çöp firması Metin Burma ile çalışan firmaydı. Biz göreve geldiğimizde yaklaşık 2 milyon TL bir alacağı vardı. Adam ihaleye girdi, kazandı devam etti.  Bizim dönemimizden toplam 5 yılda 5 milyon TL borç birikti.  Biz devrederken temizlik firmasına toplam 7 milyon borç kalmıştı. Biz 2018 yılsonuna doğru, temizlik şirketinin hem Metin Burma'dan kalan, hem de bizim dönemimizde oluşan borçlarını yapılandırmıştık. Temizlik firmasıyla ödenecek taksitlerde anlaştık, temlik yaptık ve firmaya ay ay ödüyorduk. Her ay 200-300 bin TL taksitlerle ödüyorduk. Cemil Bey geldi 10 ayda Cemil Bey çalıştırdı ama firmaya 1 TL bile ödemedi, 10 ayda 6 milyon lira yeni borç oluşturdu. Metin Burma ve benim dönemim olan 10 yılda kalan borç 7 milyon, Cemil Beyin 10 ayda yaptığı borç 6 milyon TL. Böylece toplam 12-13 milyon TL borç oluştu" diye konuştu.

470 BİN LİRA FARKLA AMASYALI FİRMAYA VERDİ

Atakum Belediyesi eski Başkanı İshak Taşçı, Haber Gazetesi'ni yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Bu arada firma açılan ihaleye girdi, düşük teklif vermesine rağmen ihale verilmedi.  2019 Kasım ayında aynı firma ihaleyi kazanmasına rağmen bu firmaya vermeyip, 22/B'ye sokup ihaleyi davet usulü yapıyor ve Amasyalı firmaya veriyor.   Firma Cemil Bey dönemindeki 6 milyonluk alacağını ve bizim yapılandırdığımız ödemeleri istiyor. Cemil Bey firma yetkililerini adeta kapıdan kovuyor. Alacaklı firma 680 bin TL aylık bedel ödenmesini teklif ederken Cemil Deveci 1 milyon 150 Bin TL'ye aynı işi Amasyalı firmaya davet usulüyle veriyor.  Cemil Deveci alacaklı firmayı kapıdan kovarken Paraları içinse icra yolunu gösteriyor.  Firmada tüm bunlardan sonra kanuni hakkını kullanıyor ve icra takibi uyguluyor. Olan tabi Atakum değerlerine ve bizlerin emeklerine oluyor.

İTİRAZ EDİLMEZSE ALTINDA BAŞKA ŞEYLER VARDIR

İcra müdürlüğü 7 milyon 900 bin lira bedelle satışa çıkarılırken, 3 milyon 980 bin lira gibi çok cüzi bir bedele, ihaleye katılan tek firmaya satılıyor. Resmi tespitlerde fiyatlar düşük olur ama bu tespitte fiyatlar bir hayli düşük tutuluyor. Seyir terasının sadece arsasının değeri 5,5 milyon TL yapar, üzerindeki bina ve yapılan işlerle toplam 12-13 milyon liralık bir değere sahip olan Seyir terası 3 milyon 980 bin TL'ye satılıyor. Belediyenin bu bedele itiraz etmesi lazım, etmezse işin altında başka şeyler var demektir.

ATAKUM'A VE EMEKLERİMİZE YAZIK OLDU

Bu satış en çok beni üzdü. Zira Seyir terası yapılırken gecemizi gündüzümüze kattık. Bir kayma riski vardı, buna karşı yaptığımız çalışmalarda geceleri sabahlara kadar bunun için nöbetler tuttuk, bizzat işin başında ben vardım. Binayı kurtaralım diye büyük çabalar sarfettik. Emeklerimize yazık oldu,  Atakum'un değerine yazık. Böyle basiretsiz yönetimin, diyalog kurmaktan aciz yönetimin ortaya çıkardığı sonuç gerçekten üzücü.

BİZLERE DE İCRA GELDİ AMA KİMSE DUYMADAN HALLETTİK

Adem Bektaş Atakum'a düğün salonu yaptı.  Düğün salonun önündeki alan, vatandaşın tapulu arazisi. Biz göreve geldik bir ay içinde o arsanın sahibi davayı kazandı.  Haberimiz yoktu, o günün parasıyla 2,5 milyon lira icra geldi. Biz, kameraları, basını çağırıp bunu cümle aleme yaymadık. Ben makama oturdum, bir gün sonra bir vatandaş makam aracını haczetti, arabayı çekicinin üzerinden indirdik. Ama hiç kimseye duyurmadık. Biz esnaflıktan, işadamlığından geldiğimiz için 'bir icra geldiğinde, komşumuz, çevremiz duymasın' diye utanır, saklarız. Belediyede kimse Atakum Belediyesiyle iş yapmaz diye gelen icraları hep sakladık. Düğün Salonu önündeki arsa icra koyan vatandaşı bulduk, oturduk konuştuk. Yalvar yakar haczi 300 bin TL peşin, 100'er bin lira taksitle işi tatlıya bağladık, hacizleri kaldırdık. Bütün icraları öyle yaptık, insanları davet ettik ya da ayaklarına gittik, konuşup ikna edip,  taksitlere bağlayıp çarkı döndürdük. Ama bu beyefendi kimseyi muhatap almıyor, Avukatlık bilgisine dayanarak 'Git kardeşim ver mahkemeye 3-5 sene uğraşırsın' diyerek ipe un serme tarzını uyguluyor. İnsanları sürekli oyalıyor, oyalıyor en sonunda bir noktada insanlar da patlıyor.

5,5 MİLYON TL KAMU ZARARI OLUŞTU

Çöp firmasına 12-13 milyon TL borç vardı, bu borç çıktı 18 milyon TL'ye. 3 yıl geçti, firmaya bir kuruş ödemedi, gecikme faizi, vade farkları, avukatlık ücretleriyle 18 milyon TL'ye çıktı borç. Burada 5,5 milyon TL'lik kamu zararı oluştu. Bu kamu zararıyla ilgili suç duyurusunda bulunuldu, Bilirkişi de kamu zararı oluştuğunu tespit etti.  Belediyelerde borçlar geçmiş tarihi önceliklerine göre ödenir, bu konuda yasal bir düzenleme de var.  Sen eski firmanın borcunu ödemezken, yeni firmanın alacağını tıkır tıkır ödüyorsun.

HER AY 400-500 BİN LİRALIK FARK NE OLUYOR?

İlkadım Belediyesi'nin nüfusu 350 bin, Necattin Başkan Temizlik işini 850 bin TL'ye yaptırıyor. Sen Atakum'sun senin nüfusun 230 bin, sen bu işi 1 milyon 200 bine yaptırıyorsun.  Bunu hangi mantıkla açıklayabilirsin. Cemil Deveci,  Atakum halkının aklıyla alay mı ediyor? Bunu kimse anlamıyor mu, bu insanları saf mı zannediyor? Bu insanların matematik hesabı olmadığını mı zannediyor? Atakum'u 700 bin liraya yapacak firma varken, tanıdık yandaş firmayı davetle çağırıyorsun bir milyon 200 bin lira veriyorsun. Bu aradaki 400-500 bin liralık fark ne oluyor? Yeni firma Atakum'un sokaklarını altın suyuyla mı süpürüyor ya da yıkıyor?

BU FİRMADA ISRAR NİYE?

Çöp işinde hala açık ihale yapılmadı.  Hep davet usulü ihale yapılıyor ve bu ihaleye gelen firmalar çalıştığı firmadan düşük teklif verdikleri için ihaleler iptal ediliyor, tekrar dönüyor bu firmaya veriliyor.  Yeniden ihale yapılıyor, başka bir firma yine düşük teklif veriyor, olmadı diye iptal edip mevcut firmaya işi veriyorlar.  Yani bu firmada ısrar ne, bu firmadan ne buldun, bu firmanın özelliği ne? Niye düşük teklif veren firmalara iş verilmiyor da, yüksek veren firmada ısrar ediliyor? Akıl alacak gibi değil..."