Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin Saathane Meydanında hızla devam eden yeni çalışmalarını şaşkınlıkla takip ediyoruz. 25.09.2020 tarihinde Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir yaptığı bir açıklamada : Saathane Meydanı'nda yapılan kazı çalışmaları sonucu ortaya çıkan kalıntıların etrafının dokusuna uygun bir çitle çevrilerek tarihe yeniden ışık tutulacağını söylemiş ve bu sözünü de bazı eksikleriyle birlikte bir ay gibi kısa bir sürede hayata geçirmişti. İki yıl sonra ne değişti ki tarih yeniden toprak ve kumla kapatılarak karanlığa gömüldü?

 Samsun Büyükşehir Belediyesinin tam karşısındaki Tarihi Şifa hamamının bitişiğindeki o kazı alanı çok yakın bir tarihe kadar çitle çevrili duruyordu. Hep birlikte hatırlayalım Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir o kazı alanı ile ilgili ne söylemişti. "Alanda tamamen belediyemiz tarafından üretilen oturma grupları, bitki yerleştirme havuzları ile muhteşem bir görsel oluşturacak süs havuzları yer alacak. Mavi ile yeşilin bir arada olduğu peyzaj alanı ile vatandaşlarımız hem nefes alacak hem de gün yüzüne çıkarılan eserleri izleyerek tarihe yolculuk yapacaklar" Şimdi ne oldu bilmiyoruz durup dururken kazı alanının kumlarla doldurulup üzerinin betonla kapatıldığına tanıklık etmeye başladık. Samsun Büyükşehir Belediyesinin Saathane Meydanın da tarihe ışık tutmak yerine, tarihin üzerini kum ve betonla kapattığını şaşkınlıkla ve üzüntüyle izliyoruz. Geldiğimiz bu noktada bunun nedeni nedir, bunu da bilmiyoruz. Umuyoruz ki bunun tarihsel, bilimsel ve mantıksal çok sağlam bir açıklaması vardır. Tarihin üzerine toprak, kum ve beton dökerek hummalı bir çalışmayı gerçekleştiren Samsun Büyükşehir Belediyesi Samsunluların kafasını karıştıran bu yeni çalışmayı en seri şekilde halka anlatmak ve halkı ikna etmek zorundadır. Sahi Saathane meydanında ne oldu da tarih durup dururken kum ve betonla kapatıldı? 2015 yılında Samsun'un İlkadım İlçesinde bulunan Saathane mevkiinde altyapı çalışmaları sırasında Samsun Kalesi'nin sur duvarı olduğu iddia edilen kalıntılar bulunmuş Bölgede Arkoloji ve Etnoğrafya Müzesi tarafından kazı çalışmaları başlatılmış sonucunda ise aynı bölgede tarihi bir hamam da ortaya çıkarılmıştı. Tarihi Şifa Hamamının bitişiğinde bulunan 15'inci Yüzyıl'a ait hamam odalarının kalıntılarının gün yüzüne çıkartılması herkesin dikkatini çekmişti Dönemin Eski Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz Saathane bölgesinde ortaya çıkarılan tarihi kalıntıların üzerinin camla çevrilerek kapatılıp sergileneceğini açıkladığını henüz hafızamızdan silmiş ve unutmuş değiliz. Geçmişte yapılan bütün bu açıklamalara rağmen tarihi hamam kalıntılarının üzerinin kumla kapatılıp, beton bir tabaka ile örtülmesini anlayabilmiş değiliz. Dün dündür, bugün bugündür mü denilmek istenmektedir?

 Saathane çevresinde yapılan çalışmalarla ilgili geçmişte ve günümüzde yapılan bütün açıklamaları unutarak hummalı bir çalışma ile Saathane ve çevresine yeni bir görüntü kazandırmak isteyen Samsun Büyükşehir Belediyesi tarihi yeniden canlandırmanın peşinde mi, yoksa Samsun'un tarihini yok sayarak tarihi gerçekleri kum ve toprakla kapatarak tarihe geçmenin peşinde mi?

Bunu bilmiyoruz!