İnsan vücudunun ayak bölgesinde baş gösteren ve halk arasında ayak mantarı olarak bilinen deri hastalığı, tıp dilinde "Tinea Pedis" ismiyle anılmaktadır.  Bu deri hastalığında ayaklarda kaşıntı, parlak kırmızı döküntüler görülmektedir. Bu mantar enfeksiyonu ayakta soyulma, kızarıklık, yanma, su toplama gibi sıkıntılara yol açmaktadır. Sıklıkla genç ve yetişkin erkeklerde rastlanılan, pek tabii kadınlarda da rastlanan bu hastalığın bazı tetikleyici faktörleri bulunmaktadır.

Ayak Mantarı Oluşmasının Sebepleri

Ayak mantarı rahatsızlığının oluşmasını tetikleyen bazı nedenler şunlardır:

  • Nemli ve sıcak ortamlar
  • Duştan sonra ayakları kurulamamak
  • Sıkı ve kapalı ayakkabı tercih etmek
  • Halka açık havuz ve soyunma odalarında koruyucu ayakkabı giymemek
  • Kuaförlerde ortak olarak kullanılan pedikür seti gibi aletler
  • Bağışıklığın düşük olması

Ayak Mantarı Belirtileri

Ayak mantarı belirtileri, ayağın herhangi bir kısmında kendini gösterebilmektedir. Fakat en sık şekilde ayak parmakları ya da ayak parmakları arasında kendisini göstermektedir. Belirtileri; kırmızı döküntü, ayakta kaşıntı, yanma, pullu cilt, kötü koku gibi şeyler olabilmektedir. Eğer ayak mantarı rahatsızlığının erken tanısı konulmaz ve tedavi edilmez ise enfeksiyon mantarlara sıçrayabilmektedir. Bunun dışında, ayak mantarı ile birlikte deri bütünlüğü hasar aldığı için buraya nüfuz eden bakteriler sebebiyle selülit ve lenf damarı şişmesi gibi daha şiddetli ikincil enfeksiyonlara da sebebiyet verebilmektedirler. Mantar enfeksiyonu çok kolay bulaşabilen bir hastalıktır. Dolayısı ile bu enfeksiyona sahip kişilerin kullandığı havlu ya da terlik gibi eşyaları kullanmamaya özen gösterilmelidir.

Ayak Mantarı Tedavisi

Ayak mantarı enfeksiyonunun tedavisi mümkündür. Öncelikle bu hastalığın tanısı fiziksel muayene ile konulmaktadır.  Nadir durumlarda deri döküntüsünden kazıntı alınarak mikroskop altında inceleme yapılmakta ve böylelikle kesin tanı konulmaktadır. Erken teşhisi yapılan mantar enfeksiyonlarının tedavisi deri üzerine sürülebilen kremlerle kolaylıkla yapılabilmektedir. İlerlemiş mantar enfeksiyonlarında ise, krem tedavisi ile kesin bir sonuca ulaşmak mümkün olmayabilir. Bu yüzden belirtileri fark ettiğiniz anda kurumumuza ulaşarak randevu alabilir, sorunun nedeni ve tedavisi için podologlarımıza danışabilirsiniz.

Ayak mantarı enfeksiyonu inatçı bir hastalıktır. Bu sebepten ötürü tekrarlama olasılığı oldukça yüksektir.  Uzun süreli tedavilerde tedavi gören birey ilaçlarını düzenli olarak kullanmalıdır. Eğer erken bir zamanda tedaviyi bırakır ise tekrarlama görülebilmektedir. Buna ek olarak, mantarın direnci de gelişme göstermektedir. Geç tanısı konulmuş bireyler ikincil bir bakteriyel enfeksiyon da görülüyorsa, hasta hastaneye yatırılarak damar yolu ile antibiyotik tedavisine uygun görülebilmektedir.

Ayak mantarı enfeksiyonuna yakalanmanın önüne geçmek için;

  • Günlük olarak ayak bakımı yapılmalı
  • Ortak alanlarda ıslak zeminlere çıplak ayak ile basılmamalı
  • Ortak terlik ve havlu kullanılmamalı
  • Çorapların günlük olarak değiştirilmesi
  • Ayakların sürekli olarak kuru olmalı
  • Özellikle yaz aylarında uzun süre sıkı ayakkabı giyilmemeli
  • Pedikür setiniz size özel olmalı

Bu gibi önlemlerle ayak mantarı sorununun önüne geçebilirsiniz.

Yaşadığınız mantar kökenli ayak rahatsızlıkları ve diğer sorunlarınız için bizlere ulaşarak randevu alabilirsiniz. Alanında uzman podologlarımızdan alacağınız destek ile erken teşhis sağlayarak kısa süre içerisinde sağlığınıza kavuşabilirsiniz.