Haberaks TV ekranlarında yayınlanan, Haber Medya Haberler Müdürü Erdem Erol'un sunduğu, 25. Saat programının konuğu olan Samsun Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Turan Çakır, Samsun'un uzun süredir gündeminde olan Gülsan Sanayi Sitesi'nin kaldırılması konusu ile ilgili merak edilen soruları cevapladı.

300 MİLYON TL
Yeni yapılacak olan sanayide belediyenin görevi ancak bölgenin imar planını ve kamulaştırılmasını gerçekleştirmek olduğunu ifade eden Çakır, ''Devletin, 'Ben buralarda dükkanlar yaptım gelin çalışın' demek gibi bir durumu yok. Vatandaş burayı almaya kalksa, bir müddet sonra fiyatları çıkacak. Bizim kamulaştırmamızla, esnaf aynı fiyattan alabilecek. Biz de kooperatif aracılığıyla buraları esnafa devredeceğiz. Gülsan Sanayi Sitesi'nin ise istimlağında 300 milyon TL'lik bir bedel çıkacak. Bunu Samsun'u daha fazla güzelleştirmek adına Samsun halkı ödeyecek. Ne zaman olacağına dair tarih vermek doğru olmaz. Kaynağın durumuna göre 2017'de de başlanabilir, ama 2019 yılına kadar tamamen bitmiş olacağını düşünüyorum. Kirazlık tarafındaki sanayi siteleri tam anlamıyla cazibe merkezi olamadı. Bunu sağlamak zaman alacak, ama bu dönüşüm işi. Gerçekçi olmamız lazım. Dönüşümlerde de, insanların alışkanlıklarından taviz vermek zorunda kalacağı gerçeği var. Başka türlü de dönüşüm gerçekleştiremeyiz. Biz kimsenin mağdur olmasını istemiyoruz'' dedi

O ALANDA TİCARİ FAALİYET MÜMKÜN OLMAYACAK
Yasaların, bir alanı kamulaştırırken hangi amaçla kamulaştırılıyorsa o planı gerçekleştirmek zorunda olunduğunu kaydeden Çakır, ''Biz bu bölgenin planını park alanı, dini tesis ve kültürel alan olarak işledik. Plan notuna da, bizden sonra ticari faaliyet oluşturulmasına engel bir not ekledik. Bir başkasından alıp kamulaştırdığınız yeri, yine bir başkasına ticaret için vermek vebal almaktır. Bu alan 25 bin dönümlük yer, çevresi zaten çok yoğun ticari faaliyet ve konut içerisinde. O bölgenin nefes alması gerekli. Yeşil alanlara, bütün insanların kullanabileceği ortak alanlar serpiştirmek gerekli. En az 5 bin kişilik görkemli bir camii, içerisinde tiyatro salonlarının olabileceği kültürel tesisler planlıyoruz. Ancak kesinlikle orası ticari faaliyete açılmayacak'' diye konuştu.

Zerrin SOMUNCU