Müze hakkında bilgi veren Başkan Yılmaz, 'Burayı Kurtuluş Mücadelesi'ni en iyi şekilde anlatmak için dizayn ettik. Birkaç eksikliklerimiz kaldı. Bunları önümüzdeki Cumhuriyet Bayramı'na tamamlayıp yetiştireceğiz. Müzemiz, Milli Mücadele'yi başlatmak üzere Samsun'a ayak basan Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün bağımsız Türkiye Cumhuriyeti'ne giden süreçle bütünleştirecek ve ziyaretçilere zamanda yolculuk yaptıracak' bilgisini verdi.

'Panorama 1919 Müzesi proje tutarı 13 milyon TL'
Müze hakkında Vali Osman Kaymak'a bilgi veren Başkan Yılmaz, 'Panorama 1919 Müzemiz dijital ve diagromik olmak üzere 2 ana bölümden oluşuyor. Diagromik bölümde Türkiye'nin en büyük yağlı boya tablosu bulunuyor. Bu tablo, Mustafa Kemal Atatürk'ün Dikmen sırtlarında Seymenler tarafından karşılanışını simgeliyor. O tablonun önündeki objeler de tamamlanmış durumda. Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Samsun Büyükşehir Belediyesinin işbirliği ile eski Yaşar Doğu Spor Salonu'nda gerekli düzenlemeleri yapılan müzede üstü kapalı olan tek panoramik müze olarak Karadeniz Bölgesi'nde bir ilk olma özelliği taşıyor. Alınan projenin çevre düzenleme ve peyzaj çalışmaları belediyemizce, Panorama Müzesi'nin yapımı ve finansmanı ise Gençlik ve Spor Bakanlığımız Spor Toto Teşkilat Başkanlığı tarafından karşılandı. Proje tutarı ise 13 milyon TL'dir' ifadelerini kullandı.
Müze gezisinin ardından Zafer Bayramı kutlamaları için Cumhuriyet Meydanı'na geçildi. Burada askeri ve sivil birlikler ile vatandaşları selamlayarak bayramlarını kutlayan Samsun Valisi Osman Kaymak, Garnizon Komutanı Topçu Albay Recep Ali Üstün ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, ardından törenleri izledi.

Başkan Yılmaz, protokole Panorama 1919 Müzesini gezdirdi