Karadeniz Turistik İşletmecileri Derneği (KATİD) Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Yönetim Kurulu Üyesi Murat Toktaş, 10 günlük Kurban Bayramı tatilinin turizmciler için hareketli geçtiğini söyledi.

SON GÜNLER KEYİFLİ GEÇTİ

Turizmcilerin yılın son hareketli günlerini keyifli bitirdiğini söyleyen Toktaş, ''Daha çok turizm hareketi sağlamak amacıyla uzatılan ve 10 gün süren rekor bir tatil geçirdik. Son 3 yıldır Türkiye genelinde keyifsiz geçen ve bölgemizi daha az etkileyen turizmde yaşanan çalkantılı dönemden sonra bu tür desteklerle bir nebze de olsa nefes alarak yılı bitirmeye çalışıyoruz. Samsun-Çarşamba Havalimanı'nın bakım nedeniyle 3 ay kapalı olması Samsun'daki turizmcileri zora sokarken, bu uzun bayram tatili nedeniyle arabayla seyahat edenlerin sayısı arttı. Samsun eylülün ilk haftasına kadar hareketlilik yaşadı'' diye konuştu.

DİREKT UÇUŞLAR BEKLİYORUZ

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde Kurban Bayramı için memleketine gelen bölge halkı ve kültür turlarına çıkan yerli turistlerle yüksek doluluklara eriştiğini kaydeden Toktaş, ''Uzungöl ve Ayder Yaylası'nda yoğunluktan dolayı trafik sorunu had safhadaydı. Umarım buralardaki çarpık yapılaşma çözülür ve turistlerin eziyeti son bulur. Körfez ülkelerinden gelenlerin en çok tercih ettiğ bölge yine Doğu Karadeniz oldu. Trabzon'a gelenlerin bir kısmı arabayla Orta Karadeniz'i, Ordu ve Samsun'u tercih etti. Diğer ülkelerden uçak seferi olmayan yere ne yazık ki turist de gelmiyor. O yüzden yetkilerden pazarımız olan ülkelerden direkt uçuşlar bekliyoruz'' dedi.

ESNAFA CAN SUYU

Bölgede otel doluluk oranlarının yüzde 70-85 arasında olduğunu ifade eden Toktaş, şunları söyledi: "Turistlerin etkisini restoranlarda ve esnafta gördük. Sezon sonu olmasına rağmen havanın güneşli olması esnafa ölü sezonda can suyu oldu. Neredeyse ne oturacak yer vardı ne adım atacak alan. Özellikle araç kiralama şirketlerinde araç bulmak imkansızdı. Turizm hareketliliği sadece otelleri değil, bütün şehri kalkındırıyor. Şehirlerimiz için hareketli ve bereketli bir tatil dönemini bitirdik. Ama biz geçici çözümlerden ziyade kalıcı ve sürdürebilir turizm politikaları ile yolumuza devam etmek istiyoruz.''

Zerrin SOMUNCU