GSS prim borçlarından, trafik sigortalarına kadar birçok konuyu içinde barındıran torba yasa dün meclisten geçti. Torba yasanın meclisten geçmesiyle birlikte birçok alanda farklı uygulamalar ortaya çıkacak. En önemli düzenlemelerden bir tanesi de, trafik sigortası ile ilgili yapılan değişiklikler. Toplumda mağduriyet yarattığı görüşünün hakim olduğu trafik sigortalarında yapılan önemli değişiklikler kısaca şöyle:

VEFAT TAZMİNATININ SINIRLARI BELİRLENİYOR

Vefat tazminatında sınırların belli olmaması, kişiden kişiye değişen oranlarda tazminat alınmasına neden oluyordu. Yeni düzenleme ile birlikte, Hazine'nin ortaya koyacağı hesaplama ile sigorta şirketleri vefat tazminatında standart bir tarifeye gitmek zorunda kalacak. Bu durum neticesinde de, vefat tazminatı nedeniyle trafik sigortalarında ortaya çıkan fahiş fiyatlar ortadan kalkacak.

KUSURLU SÜRÜCÜLERE TAZMİNAT YOK

Bir diğer önemli düzenleme ise, kusurlu sürücülere ödenen tazminatlar olmaktaydı. Alkollü araç kullanıp kaza yapan ve vefat eden sürücülere ödenen vefat tazminatı, 2011 yılında gelen mahkeme kararı ile ortaya çıkmıştı. Bu karar sonrasında sürücü alkollü ve tamamen kusurlu olsa da, sigorta şirketleri tazminat ödemek zorunda kalıyordu. Torba yasada yer alan maddeye göre, sigorta şirketleri kusurlu sürücülere tazminat ödemek zorunda kalmayacak. Kusurlu sürücülere tazminat ödenmemesi nedeniyle trafik sigortası fiyatlarında önemli bir düşüş olacağı ifade ediliyor.

KAZA SONRASINDA İLK OLARAK SİGORTA ŞİRKETİNE GİDİLECEK

Geçtiğimiz yıllarda ortaya çıkan kaza sonrasında direkt olarak mahkemeye giderek sigorta şirketi ile davalık olma durumu, yasa ile birlikte tarih oluyor. Düzenlemede, kaza sonrasında sürücü ya da sürücünün yakınlarının direkt olarak mahkemeye gitmesini, yıllar boyunca süren davaların yaşanmasını azaltmak amaçlanıyor. Yaşanabilecek kaza sonrasında ilk olarak sigorta şirketine gitmek ve sigorta şirketinden en fazla 15 gün içinde yanıt beklemek gerekiyor. 15 gün içinde gelmeyen yanıt için mahkemeye başvurma yolu işe açık bulunuyor.

Trafik sigortalarında yapılan bu değişiklikler, geçmişte yaşanan aksaklıkların ve özellikle de trafik sigortalarında ortaya çıkan fahiş fiyatların önüne geçecek gibi görünüyor.