Samsun Tabip Odası Başkanı Dr. Murat Erkan, Sağlık Uygulama Tebliği (SUT), emeğin karşılığının alınamamasından dolayı doktorların sıkıntı yaşadığını ifade etti. Tıpta uzmanlık sınavıyla ilgili değerlendirmelere bakıldığında, beyin cerrahi bölümünün uzmanlık olarak tercih edilmediğini belirten Erkan, tıp fakültelerinin, tıp ve uzmanlık eğitiminin alarm verdiğini dile getirdi.

EN ÖNEMLİ SORUN

SGK'nın SUT ile ilgili bazı listeler yayınladığını belirten Başkan Erkan, bu listelerle tıbbı işlem veya kullanılan tıbbi malzemelerle ilgili devletin SGK'lı vatandaşlara ödeyeceği fiyatın belirlendiğini aktardı. Tebliğ içerisinde birçok sorunun olduğunu dile getiren Erkan, 'En önemli sorun ise SGK'nın ön gördüğü ücretlerin düşük olması. Her tıbbi işlemin SUT'ta bir karşılığı var ve işleme göre ödeme yapılıyor. Bu ödemeler içerisinde çarpıcı bazı şeyler var. Tıbbi gerekçesi olan göğüs küçültme ameliyatlarında devlet 450 lira veriyor. Trafik kazası veya herhangi bir nedenle kafa travması olduğu zaman buna karşı yapılacak işlemlerde ve en ağır uygulamalarda devlet 600 lira veriyor' şeklinde konuştu.

SIKINTI YAŞANACAK

Ameliyatlarda her işlemin çok riskli ve meşakkatli olduğunu vurgulayan Dr. Erkan, yapılan işe rağmen ücretlerin düşük olduğunu aktardı. Belirlenen fiyat tarifesinin, günün koşullarına göre düzenlenmediğini dile getiren Erkan, sağlıkta dönüşüm projesi içerisindeki sağlık hizmetlerinin, SGK tarafından ekonomik olarak karşılanmadığını söyledi. Tebliğde yer alan fiyat uygulamasından dolayı gelecek dönemde bazı uzmanlık alanlarında sıkıntı yaşanılacağını aktaran Erkan, 'Türkiye'de bu konuda çarpıcı ve olumsuz gelişmeler var. Bir insan bedeni düşündüğünüz zaman, bunun en hassas bölümü beyindir ve beyin cerrahisi hem uzmanlık eğitimi açısından hem de çalışma koşulları aşısından en zor alanlardan birisi' şeklinde konuştu.

ÖĞRETİM GÖREVLİSİ YOK

'Tıpta uzmanlık sınavıyla ilgili değerlendirmelere baktığımız zaman bazı üniversitelerin beyin cerrahi bölümlerinin pek tercih edilmediğini görüyoruz' diyen Erkan, bu durumun SUT uygulamaları, zorlu koşullar, ekonomik sıkıntılardan kaynaklandığını dile getirdi. Sadece vatandaşların değil hekimlerin de mağdur olduğunu aktaran Dr. Erkan, 'Çok iyi koşullarda, uygun sürelerde çalışmayı ve herkesi memnun etmeyi bizde isteriz. Ama ne yazık ki ortaya konulan sistem, özellikle performans sistemi denilen ve hekimin aldığı ücretin neredeyse 3'te 2'sini oluşturan bu sistem hekimi yoruyor, tüketiyor. Bu içeriği bilen pek çok hekimin çocuğu, bırakın beyin cerrahı olmayı hekim olmak dahi istemiyor. Tıp eğitimi de ayrı bir eleştiri konusu, 93 tıp fakültesi var ve bu fakültelerin pek çoğunda öğretim görevlisi yok. Tıp fakülteleri, tıp ve uzmanlık eğitimi sinyal veriyor. SUT'ta daha gerçekçi, yapılan işlemin özüne, riskine uygun değerlendirmelerin yapılması gerekiyor' ifadelerine yer verdi.

Zeynep Irmak ÖCAL