Samsun Tabip Odası Başkanı Murat Erkan, şehir hastaneleri konusunda açıklamada bulundu. Şehir hastanelerinin sağlık söktörünün öncelikleri arasında yer almadığını ifade eden Erkan, bu çalışmanın kamuyu zarara uğratttığını öne sürdü.

Samsun'a olumlu katkıları olacak

YÖNETİMİ ZOR OLACAK

Sağlık sektöründe olumlu işler yapıldığını, fakat şehir hastanesi konusunda bunu ifade etmenin zor olduğunu belirten Erkan, "Hep söyledik, Samsun'dan bir Sağlık Bakanı'nın olması bizi tabii ki mutlu ediyor, umut veriyor. Bunun yanı sıra Adli Tıp Kurumu'nun açılacak olması, Medikal Kümelenme çalışmaları, gerçekten çok olumlu çalışmalar. Fakat şehir hastanesi konusunda olumlu ifadeler kullanmak zor. Ticari bir amaçla hastane kurulmamalı. Bunu özel sektör bir nebze yapabilir ama kamuda bu olmamalı. Ayrıca kamuya ait tüm hastanelerin devreden çıkarılıp bu kadar büyük bir komplekste hizmetlerin tamamının toplanması da hizmet bakımından sıkıntı oluşturacaktır. Yönetimi de zor olacaktır. Eğitim ve Araştırma'da bile sağımızı solumuzu şaşırıyoruz, bunun neredeyse 3 katı büyüklüğündeki bir yerde daha da zor olacak" diye konuştu.

Yatırımda rant iddiası

KAMUYU ZARARA UĞRATACAK

Devletin şehir hastanelerine ödediği kiranın da yüksek bir maliyeti olduğunu dile getiren Erkan, "2010 yılında yapılan, bin 200 yataklı Erzurum Devlet Hastanesi'nde ihaleyi alan firma, burayı 193,5 milyon TL'ye maletti. Kayseri'de yatak sayısı yaklaşık Erzurum'daki kadar olan bir şehir hastanesi ihale edilmeden yapıldı, çünkü ihaleden muaf. Burası da 427 milyon TL'ye tamamlandı. Devlet Kayseri'deki bu hastaneye her yıl 137 milyon TL kira ödüyor. Bunlar resmi rakamlar. Kayseri'deki hastaneye yaklaşık 1,5 yılda ödenen parayla devlet, Erzurum'da kendine hastane yaptırıyor. Bu işin mali bir kısmı var. Bunlar hastaneyi yapacak firmayı besleyen, kamuyu zarara uğratan rakamlar. Özetle şehir hastaneleri, sağlık sektörünün öncelikli bir hizmeti değildir. Sayın Sağlık Bakanımıza, bu sistemin bir sıkıntı olduğunu ifade etmek istiyorum" dedi.

Barış BUDANOĞLU