n Samsunspor‘da Besim Durmuş’tan boşalan teknik direktör arayışı malumunuz Ertuğrul Sağlam ile başladı, sonra başka bir Sağlam; Nurullah Sağlam sesleri ile devam etti. Ardından ekonomik şartlar ön palana çıkınca, mecburiyetten başka arayışlar başladı ve sonunda Hüseyin Kalpar isminde karar kılındı.
n
n Biliyorum hemen diyeceksiniz ki, Hüseyin Kalpar doğru tercih mi?
n
n Bu konudaki fikrimi biraz uzatarak açıklayayım.
n
n Bakın futbolda önceden hiçbir şeyin garantisi yoktur. Hatta bırakın bu sezon Ertuğrul Sağlam’ı, Fatih Terim’i getirsen bu işin garantisi yok.
n
n Haaa, bu kez de diyeceksiniz ki Hüseyin Kalpar Samsunspor’dan sonra çalıştığı Rizespor ve Göztepe’de başarısız oldu ama...
n
n Tamam doğru!
n
n Ancak futbolda bir teknik adam her gittiği kulüpte başarılı olacak diye bir kural da yok.
n
n Ayrıca bir teknik adamın bir kulüpteki başarı ya da başarısızlığı o teknik adamın iyi ya da kötü direktör olduğunun ölçüsü de olamaz.
n
n Hemen anlatmak istediğimi örneklemeye çalışayım.
n
n Örneğin, Samsunspor’un hatırlarsanız önceki sezon Süper Lig deki teknik direktörü Petkoviç idi.
n
n Samsunspor, Petkoviç yönetiminde küme düştü.
n
n Bu durum Petkoviç’in iyi teknik direktör olmadığının ölçüsü olsa, bugün bu adam İtalya liginde Lazio’yu çalıştırmaması gerekirdi.
n
n Hemen bir örnek daha, yıllar önce Beşiktaş Kulübü Real Madrid Kulübü nün teknik direktörü Dell Bousque’yi getirdi. Sonrasında ise daha sezonun yarısı bile gelmeden işine son verdi.
n
n O Dell Bousque yanılmıyorsam 1 yıl sonra İspanya Ulusal Takımı nın başına geçti ve ülkesini o yıl dünya şampiyonu yaptı.
n
n İşin özeti Hüseyin Kalpar, bana göre bu ekonomik şartlarda kötü bir tercih asla değil.
n
n Hatırlayın Samsunspor, Hüseyin Kalpar ile şampiyon olduğu sezonda; lig başlarken Adem, Orhan, Murat, Zenke, Dilaver, Kemal gibi futbolcuları tanıyan var mıydı?
n
n Ayrıca o sezon, Samsunspor ‘şampiyon olacağım’ diye de yola çıkmamıştı.
n
n Ama sonra o zamanki başkan Erkut Tutu ve yönetimi elbette Teknik Direktör Hüseyin Kalpar, açık söylüyorum belki de sezon başında hiç umulmayan bir şampiyonluğa uzandılar.
n
n Biliyorum diyeceksiniz ki “ama o sezon bizim şampiyon olmamızda diğer takımlar da birbirlerini yenerek bize yardımcı olmuştu.”
n
n Doğru!
n
n İyi de bu sezon özellikle Manisaspor, son haftalarda üst üste yenilgiler almasa; Rizespor ve K. Erciyesspor öyle elini kolunu sallayarak Süper Lig e çıkabilir miydi?
n
n Bunlar futbolda her zaman var olan durumlar.
n
n Haaa, hemen söyleyeyim Hüseyin Kalpar’ın yanlışları yok muydu?
n
n Çooook! Hatırlarsanız onu en çok eleştiren yazarlardan biriydim. Gelirse yine eleştireceğim. Ama yapacağım eleştirileri her zaman olduğu gibi kendime göre sağlam ve haklı nedenlere dayayarak yapacağım.
n
n Çünkü gazetecilik ve gerçek spor yazarlığı budur zaten.
n
n
n