Günübirlik 19 Mayıs, Bafra ve Alaçam ilçelerindeyiz.
Yaşıtlarından farklı süreç yaşayan, özgürlüklerini bugünlerde istediği gibi kullanamayan, kimisi lösemiyle mücadele sürecinde, kimisi kritik dönemi aşmış kızlarımız.
Kızlarımız Tuana, Nursena ve Duygu'nun tedavileri, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde sürüyor.
İlk uğrak yerimiz Alaçam; Tuana'dayız.
Mert Sokak'ta evlerinin penceresinde ablası ve abisiyle göz göze geldiğimizde, içeriye kaçan Tuana, son zamanlarda hastane odalarından kurtulamamıştı. Geçtiğimiz hafta taburcu olmanın sevincine anladık ki ziyaret haberimiz de eklenmiş. Evlerinde farklı yüzlerle karşılaşmanın çekingenliğini hissetsek de, annesine "Ne zaman gelecekler" diye sürekli soruyormuş.
Tuana ağır tedavileri tamamladı, hafifletilmiş tedavi sürecine geçti. Babası böbrek hastası ve iki yıl önce kardeşinin aldığı böbrek ile yaşamını sürdürüyor. Malulen emekli baba artık küçük kızının tedavisinden başka bir şey düşünmüyor.
Alaçam'dan dönüşte Bafra'dayız.
Nursena öğretmen baba ve ev kadını annenin on dört yaşında tek evlatları. Eğitimde dereceleri olan başarılı bir öğrenci olduğunu öğrenirken; mutlu oluyoruz. Yaşının olgunluğuyla sohbetimize verdiği katkıda pozitif yönü dikkatimizi çekiyor. Kemoterapileri biten Nursena önümüzdeki yıllarda anılarını toparlayıp paylaşabilecek kapasitede. Aile hastalıkla mücadelede o kadar duyarlı ki ev ortamında maskeli olma hassasiyetini takdir etmemek elde değil.
Sevgili Nursena ile sonraki buluşmamızda hangi slogan için sözleşiyoruz dersiniz?
Bafra'da "Lösemi tedavi edilebilir" cümlesini beraberce haykırmak için.
Dönüş yolunda 19 Mayıs İlçesi'nde Duygu'nun evindeyiz.
Üç kardeşin ortancası, on iki yaşındaki Duygu'nun Nebiyan dağındaki köyünde yakın zamana kadar bir sorunu yoktu. Altı ay önce lösemiye yakalanan Duygu, önümüzdeki günlerde ablası Ebru'nun iliğini alacak. Tedavilerin yoğunluğu ve ulaşım nedeniyle ilçede bir ev kiralamışlar. Belli ki ailede adeta seferberlik ilan edilmiş. Önümüzdeki günlerde hastanede anneyle iki aya yakın kit odasında kalacağı dönemlerde, baba ve evin büyük kızı ablasının sorumlulukları daha fazla artacak.
Bir yıl öncesinde normal yaşamın seyrindeki çocuklarımız.
Allah'ın izniyle lösemiyle savaşın kazananı onlar da olacaktır.
Onlar geçmişte bugünlerde neler yaşayacağını bilmiyorlardı.
Peki, biz yarın nelerle karşılaşacağımızı biz biliyor muyuz?
Sorumluluklarımız o kadar çok ki…