Ortaokullardan liseler geçiş sınavı TEOG kaldırılmış, yerine isteğe bağlı 'nitelikli 'liselere geçiş sistemi getirilmiştir.

Ortaokulların son sınıflarında yaklaşık 1 milyon 200 bin öğrencimiz var. Uygulanacak sınava bu çocukların % 90'ı başvurmuş olmasına rağmen, sadece beşte biri sınav sonucunda 'nitelikli okullara yerleşebilecekler. Sınav sonucunda, beş okul tercihi yapabilecek bu çocukların açıkta kalanları, adrese dayalı olarak diğer liselere yerleştirilecekler.

Haziran sınav ayıdır.

2 Haziranda yapılacak sınava, başvuru oranının bu denli yüksek olmasını beklediklerini belirten Milli Eğitim Bakanı Yılmaz, hiçbir öğrencimizi tercih etmediği bir okula kaydetmek gibi bir yolumuz olmayacak, diye açıklama yapmasına rağmen, öğrencilerin ve velilerin kaygıları sona ermiş değildir.

24 Haziranda yapılacak Üniversiteye giriş sınavları seçim nedeniyle 1 Temmuza ertelendi. Bu sınavlara da 1,5 milyonu aşkın gencimiz girecek. Bu gençlerimiz ,nitelikli bir yüksek öğrenim görerek gelecekte daha güzel bir yaşama kavuşabilecekleri umuduyla büyük bir çaba içindeler. Ancak ,onlar da biliyor ki sokakta işsiz kalanların büyük bir bölümü eğitimli gençlerden oluşuyor.

Sınavlara girmiş, başarılı olmuş, sosyal bilgiler öğretmeni olmasına rağmen atanmamış (atanamamış değil),iş aramaya gidiyorum, diyerek evinden ayrılmış ,bu durumu onuruna yediremeyerek ömrünün en güzel döneminde çalınmış umutlarının ardından yaşamına son vermiş, gençlerimizden biri de Merve öğretmendi. Onun ölümü toplumsal ayıbımızdır!..

Yeni (u)mutsuzluklara ve hayal kırıklıklarına imkan vermeyelim.

Eğer, gençlerimizi, niteliksiz eğitim sarmalına sokup sonra da işsiz bırakacaksak bu sınavları hiç yapmayalım …