Bugün yapılacak Liseye Geçiş Sınavı'na (LGS) 8'inci sınıfta okuyan 1.2 milyon öğrencinin yaklaşık 1 milyonu girecek. Bu öğrencilerden 126 bini sınavla öğrenci alacak 1367 'nitelikli' liseye yerleştirilecek. Yaklaşık 1 milyon öğrenci ise adreslerine göre sınavsız öğrenci alan liseler için tercih yapacak.

Daha önce iki günde altı oturumda yapılan sınav, bu yıl, aynı gün 'sözel ve sayısal' olarak iki oturumda yapılacak. Geçen yıl kendi okullarında sınava giren öğrenciler, bu yıl başka okullarda sınava girecekler.

Sınav sonuçlarına göre veya adrese dayalı liselere yerleştirilecek çocukların durumundaki belirsizliklere açıklık kazandıracak bir kılavuz da açıklanmış değil.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB),hem sınavla hem de sınavsız öğrenci alacak liseler için yerleştirme kılavuzunun da LGS sonuçlarının açıklanacağı 22 Haziran tarihinde yayımlanacağını belirtmiş.

Ancak, adrese dayalı liseye yerleştirme sisteminde henüz yanıtlanmamış sorular bulunuyor.

Tercih ve adrese göre sınavsız öğrenci alacak liselere yerleştirme yapılacağı açıklandı; ancak, bir okula kontenjanının çok üzerinde başvuru olursa kabulde hangi kriterlerin geçerli olacağı henüz belli değil. Örneğin ilk kriter okul başarısı mı olacak, devamsızlık mı dikkate alınacak?..

Öğrencilerin 9 tercih yapacağı; bunların 3'ü Anadolu lisesi,3'ü meslek lisesi,3'ünün de imam hatip lisesi olacağı, Anadolu lisesine yerleşemeyen çocukların diğer meslek liselerine veya imam hatip liselerine zorunlu yerleştirilecekleri kaygısının da giderilmesi gerekiyor. Gerçi bakanlığın daha önce, 'kimse istemediği okula yerleştirilmeyecek', açıklaması vardı. İşte bu soruların yanıtları ancak yerleştirme kılavuzu yayımlandığında ortaya çıkacak…