Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, toplam nüfusumuz, yaklaşık olarak 81 milyon. Bunun yüzde 16'sını (13 milyon) genç nüfus oluşturuyor. Ancak, Türkiye'de her beş gençten biri işsiz!

Gençlerin işsiz kalmaları, bireysel ve toplumsal anlamda önemli sorunlara yol açmaktadır. Çünkü çalışma hayatı, herkes gibi, gençlerin de sosyal kimliğini şekillendirir; yaşamlarını, kişisel gelişimini, gelirlerini belirler; kendilerine saygıları açısından da büyük öneme sahiptir.

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) verilerine göre dünyada, 200 milyonun üzerinde işsiz bulunmaktadır. Toplam işsizler içinde 15- 24 yaş grubunda yer alan genç kesim 73 milyonu aşmıştır.

Türkiye'de, işsizlik oranı yüzde 11 olarak açıklanmış; gençlerde görülen işsizlik oranları ise alarm veriyor. Dört gençten biri okula da işe de gitmiyor. Türkiye'de genç ve kentsel kadın işsizliği ile üniversite mezunları arasında işsizlik artmaya devam ediyor.

Türkiye'de ataması yapılmayan öğretmen sayısı 500 bin sınırına dayanmasına rağmen TÜİK verileri içinde kendisine yer bulamıyor. İstihdamdaki gençlerin yaklaşık %52'sı ise hizmet sektöründe yer alıyor.

Bu hafta sonu seçim var. Seçimlerde gençlere eğitim ve iş alanında yapılan vaatler elbette önemlidir. Ancak, işsizlik, seçim için istismar edilecek bir durum olmanın çok ötesinde üzerinde ciddiyetle durulması gereken bir sorundur. Gençlerin eğitimi ve istihdamı için çok ciddi önlemler ve önermelere gereksinimimiz var.

51 milyon seçmen, bu hafta sonu çocuklarının geleceklerini oylayacaklar. Gençler de…Sonuçları hep birlikte göreceğiz…

Alpaslan ÇEPNİ