MEB'in görev alanındaki çalışmalar ,tüm toplumu ilgilendiriyor. Çocukları okul çağındaki velileri doğrudan, toplumun diğer bireylerini de dolaylı olarak…Bu nedenle eğitimde yaşanan her olumsuzluğa, görev ihmaline, yanlışa karşı duyarlı olmak hepimizin sorumluluğudur.

Milli Eğitim işlerimizin iyi gitmediğini herkes biliyordu. Hatta ,Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu konudaki başarısızlığı tespit ediyor ve yanlışların düzeltilmesi talimatını veriyordu. Ama işler, bir türlü düzelmek bilmiyordu nedense !..

Bakanlık görevine başlayan Prof.Dr.Ziya Selçuk'tan, eğitimci kimliği ve daha önceki çalışmaları, eğitime yaklaşımı nedeniyle beklentinin yüksek olduğunu bu sütunlarda yazmıştım.

Göreve başlar başlamaz, ayağının tozuyla ' Liselere Giriş Skandalı' ile karşılaştı.1 milyon 200 bin çocuğun girdiği LYS sınavı tam bir kaosa dönüşmüştü.127 bin çocuk 'nitelikli okullar'a yerleşmiş,1 milyon çocuk ise ortada kalmıştı. 'Adrese en yakın okula yerleştirme' adı altında çocuklar istemedikleri okullara yerleştirilmiş,90 bin çocuk açıkta kalmıştı…200 bin çocuk tercih bile yapmamıştı…Yerleştirilen çocuklardan da 500 bininin mağdur edildiği ortaya çıktı…!?Bu durumu, biz ve bütün duyarlı kesimler dile getirdik.

Anlaşıldı ki bakanlıkta yerleştirme ile ilgili çalışmaları yürüten' üst düzeydeki yetkililer' son anda 'algoritma' yı, yani sistemi değiştirmişler.1milyon çocuğumuza karşı büyük bir sorumsuzluk ortaya koymuşlar.

Bakan Selçuk, konunun sorumlusu olarak, Müsteşar yardımcısını, Ölçme Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürünü, görevden aldı. Altı daire başkanına da soruşturma açıldı.

Öte yandan, Özel Öğretim Genel müdürü, Strateji Geliştirme ve Mali İşler Daire Başkanı ile okullarda akıllı tahta ve tablet dağıtımını içeren Fatih projesinden sorumlu genel müdürün alımlar nedeniyle devleti zarara uğrattığı iddiaları üzerine görevden alındığı ve hakkında soruşturma açıldı söyleniyor.

İkisi LGS sınavıyla 3'ü ise başka nedenlerle görevden alınan bu isimlerle ilgili de 2017 Sayıştay raporları gerekçe gösteriliyor.

Tuz kokmuş yani…

Liselere yerleştirmeler devam ediyor. Bakanlık son anda değişikliğe gitti. Öğrenciler okul puanları esas alınarak beş okul tercih edebilecekler .Süreç okullar açılana değin devam edecek…. Umarız çocuklarımızın mağduriyetleri giderilir…

Çocuklarımıza iyi bir eğitim veremiyoruz. Hiç olmazsa İstedikleri okullara gitmelerini engellemeyelim bari!...