Milli Eğitim Bakanlığı, bu yıl tüm ortaokul 5'inci sınıflarda başlatılması beklenen İngilizce hazırlık uygulamasını, veli ve öğrenci talebine göre okul müdürlerinin kararına bıraktı.

MEB, 2015'te ortaokul 5'inci sınıfların yabancı dil hazırlık sınıfı olması için çalışmalara başlamış, pilot uygulama da, geçen yıl 779 ortaokulda yapılmıştı. Projenin bu yıl tüm ortaokullarda uygulanması beklenirken MEB'den il milli eğitim müdürlüklerine 14 Ağustos'ta gönderilen yazıyla, çalışmanın isteğe bağlı başlatılmasına karar verildiği ortaya çıktı.

Program, ortaokul 5'inci sınıf öğrencileri ile velilerinin talebi ve okul müdürlerinin kararıyla hayata geçirilecek. Bu kapsamda 5'inci sınıflarda haftada 18 saate kadar yabancı dil eğitimi verilebilecek. Eğitim kurumlarının öğretmen ihtiyacı göz önüne alınarak il veya ilçe eğitim müdürlükleriyle okul yönetimi gerekli önlemleri alacak.

Yazıya göre yabancı dil eğitimi, okulun imkanları dikkate alınarak 5'inci sınıfların tüm şubelerinde uygulanabileceği gibi, talepler ve imkanlar değerlendirilerek belirli şubelerde de yapılabilecek.

MEB'in yeni kararını değerlendiren uzmanlar, okullar arasında eşitsizlik olabileceği görüşünde.

İngilizce' de haftalık ders saati 18'e yükseldiğinde, diğer branşlardaki eğitimin nasıl düzenleneceği planlanmalı. Özel okulların, bu açığı, etüt saatleri ya da ek dersler açarak kapatmaları mümkün. Ancak bazı devlet okullarında yabancı dille diğer dersler arasında denge kurulamazsa, problemler ortaya çıkabilir.

Öte yandan, Bakanlık kararı okullara bıraksa bile, her bölgenin hatta okulun olanakları eşit olmadığı, öğretmen ve materyal gibi eksiklikler nedeniyle, bu bölgelerdeki öğrenciler geride kalabilir.

MEB yetkilileri, uygulamanın gönüllülük temelinde olacağını, tüm okulların gereken eğitim materyallerinin sağlanacağını, okullar arasında yabancı dil eğitiminde eşitsizliğin oluşmasına izin verilmeyeceğini belirttiler.

Yabancı dil ağırlıklı program, ortaokullar için yeni bir uygulama. Dileriz yararlı ve başarılı sonuçlar ortaya çıkarsın…

Alpaslan ÇEPNİ