Kazanma ve tüketim hırsı, yeni kaynakların kullanılmasını zorunlu kılarken; o da doğanın tahribatına neden oluyor. Atmosferdeki zararlı gazların çoğalması, çevre kirlenmesi, küresel ısınmadaki artış da doğal felaketlere neden oluyor…Buzullar eriyor,iklimler değişiyor;yazın kavrulurken ortalık, kışlar daha da soğuk geçiyor. Seller, kasırgalar, tayfunlar da ardından…

Mavi gezegeni yavaş yavaş yok ediyoruz!

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri António Guterres, New York'taki İklim panelinde yaptığı konuşmada küresel ısınmadaki artışı en fazla 2 derecede sabitlemeyi hedefleyen Paris Anlaşması'nı hatırlattı ve "Ölümcül sera gazı emisyonlarını önlemeliyiz. Fosil yakıtlara olan bağımlılık temiz enerjiye ve kaynakların daha verimli kullanılmasına dönüşmeli… İklim değişikliğini önlemek için harekete geçmek aynı zamanda "ahlaki bir sorumluluk" ve dünyanın en zengin ülkeleri iklim krizinin en büyük sorumluları, bununla birlikte etkilerini ilk hissedenler en fakir ülkeler, insanlar ve topluluklardır" dedi.

Geçen yıl yapılan iklim kongresinde, dünyanın zengin ülkelerinin bu konuda elini taşın altına koyması ve kaynak ayırmaları istenmiş,ABD Başkanı Trunp,bu öneriye karşı çıkmıştı.

Genel Sekreter, "Artık boşa harcayacak zamanımız yok. Uçurumun kenarına doğru ilerliyoruz...Harekete geçemediğimiz her gün, hiçbirimizin istemediği bir kadere doğru biraz daha yakınlaştığımız bir gün aynı zamanda. Bu, insanlık ve yeryüzündeki yaşamda meydana gelen hasarlarda nesiller boyunca yaşanacak bir kader. Alternatifimiz karanlık ve tehlikeli bir gelecek." derken geçenlerde Fransa Çevre Bakanı Nicolas Hulot, katıldığı bir radyo programında "Artık yalan söylemek istemiyorum" dedi ve ülkenin ekoloji politikasını eleştirerek canlı yayında istifa etti.

Dünya'da çevre sorunlarına duyarlık artarken, daha çok kazanma ve tüketme hırsı azaltılmalı. Başta dünyanın zenginleri ve tüm yetkili kesimler, çevrenin korunması konusunda sorumlu davranmaya zorlanmalı. Çünkü, başka bir dünya yok… Ve biz bu dünyayı atalarımızdan değil, çocuklarımızdan ödünç aldığımızı unutmamalıyız…

Alpaslan ÇEPNİ