'Ne çok yalan söyleniyordu yeryüzünde; sözle, yazıyla, resimle ya da susarak…' demiş ya Yusuf Atılgan. Neden susar insan…Bu yangın yerinin avuç açmaya değmeyeceğini bilmez mi? Bilmemek, hafifletir mi suçu?.. Sorumluluktan kurtarır mı?.. Ayakları altına alarak kendi onurunu yürümek; nereye kadar ve niçin?..

Ve' Herkes her şeyin farkında ve kimse hiçbir şeyi yanlışlıkla yapmadıysa eğer, Cemal Süreya'nın deyimiyle… Yaşadığımız bunca kötülük bilinçli ise, bunun oluşmasına sebep olacak kadar insani kirleten nedir? İnsanın mayası mı kirlidir, yoksa kirlenmeye müsait bir mayası mı var…Ya da dayanamaz mı kötü olmamaya, o kadar mı zayıftır?..

'Korkuyoruz. Düşünmekten ve sevmekten korkuyoruz. İnsan olmaktan korkuyoruz. Demişti Oğuz Atay.

Yaşadıklarımız değil midir bizi insan eden, eğrisi doğrusuyla öğrendiklerimiz, düşündüklerimiz ve eylemlerimiz?..

Freud, 'İnsanlar yavaş yavaş inanmamayı, güvenmemeyi, sevmemeyi ve kronik şüpheci olmayı öğrenir 'der. İnsanların 'tecrübe' dediği şey budur ve 'tecrübeli' denen kişi artık kalbiyle bağlantısını kesmiştir O'na göre. Evet, deneyimlerimizin büyük bir bölümünü, üzülerek, kırılarak, zarar görerek ediniyoruz, doğrudur. Ama, sevmeyecek miyiz artık, güvenmeyecek miyiz birbirimize? Hep kuşkuyla mı bakacağız insanlara, inan(a)mayacak mıyız? Böyle yaşamak mümkün müdür?..

'Keşke kırıldığımı, yorulduğumu ve darıldığımı anlatmak için gitmem gerekmeseydi' dediğinizde... İşte o zaman, 'Hiçbir yararı olmayacağını bile bile insan kalmanın çok önemli olduğunu düşünüyorsan, onları yendin demektir .'diye geçirmelisin aklından…

2003'te Gazze'de, İsrail güvenlik güçlerinin buldozerle ezdiği Amerikalı aktivist Rachel Corrie, o koca yürekli küçük kız 'Zulüm bizdense ben bizden değilim'dediğinde…

Haksızlığa karşı susarsanız hakkınızla birlikte şerefinizi de kaybedersiniz, diyorsa Cumhurbaşkanı Erdoğan…

'Her şeyi yeniden tanımlamak zorundayız, 'insan olmak ne demektir' den başlayarak.'

Çünkü, 'Dünyada çiçek, çocuk ve kuş olduğu sürece korkma; her şey yolunda demektir.'

Alpaslan ÇEPNİ