Dil, bir milleti millet yapan en önemli unsurlardan biridir.

Dil, bir milleti ayakta tutan, milletin varlığını ve devamını sağlayan, bireyleri birbirine yaklaştırarak onlar arasındaki birlik bağını kuran bir kuvvettir.

Milli kültürümüzün temelini teşkil eden eserlerimizin hemen hemen tamamı Osmanlıcadır.

Osmanlıca, Türklerin yüzyıllar boyunca geliştirdikleri özgün bir dildir. Hem Arapçadan hem Farsçadan faydalanmış ama ikisi de olmamıştır.

Ne yazık ki, Başbakanlık arşivlerinde bulunan milli ve manevi değerlerimizin kaynağı olan yüz elli milyona yakın evrak okunmayı ve keşfedilmeyi beklemektedir.

Bu minval üzere Osmanlıcayı öğrenmek,

Pasteur'dan 400 sene önce mikrobu bulan Akşemseddin'e,

Wirngt kardeşlerden 1000 sene önce ilk uçağı yapıp uçmayı gerçekleştiren Abbas İbn'i Firnas'a,

Avrupa'ya matematiği öğreten Ebu Kamil Şuca'ya,

Bilgisayar'ın babası olan Cezire'ye ve bunlar gibi tarihin derin sahifelerinde saklı yüzlerce ilim adamına kadar ecdadımıza ve tarihimize karşı bir fikir borcumuzdur.

İşte bu itibarla, bin yıldan öte destansı kadim bir milletin tarih ve medeniyetimizi kendi öz kaynaklarımızdan öğrenmek düşüncesiyle Gençlik ve Spor Bakanlığı Yüksek Öğrenim Kredi Yurtlar Kurumu ve Hayrat Vakfı işbirliği ile 'KYK Yurtları Osmanlıca Yarışıyor' adlı yarışma düzenleyerek büyük bir kültür hizmetine imza attılar.

Samsun'daki KYK Yurtlarında kalan binlerce öğrenci bu yarışma için müracaatta bulundu.

Türkiye'de on binlerce öğrenci yarışma için kayıt olurken, Yakakant'ten Termeye, Vezirköprü'den İlkadım'a kadar Samsun'un tüm ilçelerinde kurslar düzenlendi.

Hayrat Vakfının vefakar eğitmenleri tarafından KYK yurtlarında verilen kurslar neticesinde Türkiye genelinde yapılan ilk yarışmada Samsun'umuzdan tam 'dokuz tane birinci' çıkmasına vesile oldular. Türkiye birincileri arasında Ankara'da yapılan yarı finalde 'Samsun olarak Türkiye üçüncüsü' olmayı başardılar.

Şimdi büyük bir heyecanla Külliyede yapılması düşünülen Türkiye finali için açıklanacak tarihi bekliyorlar.

KYK Samsun Bölge eski müdürü ve başarılı çalışmaları neticesinde Gençlik ve Spor İl Müdürü olan İsmail Kasapoğlu ve ekip arkadaşları, Hayrat Vakfı gönüllüleri ile beraber koordineli şekilde güzel bir çalışma yürütüyorlar.

Başından sonuna kadar bu kadim medeniyetin öğretilmesi ve öğrenilmesi için gayret gösteriyorlar.

Şimdi sıra Türkiye finalinde…