Kamu kurum ve kuruluşlarının şehitliklerini tek elde toplayan Şehitlik yerlerinin tespiti, tescili, tahsisi, yönetimi, inşası, bakımı, onarımı ve koruma işlemlerine ilişkin usul ve esasları düzenleyen Şehitlik Yönetmeliği 12 Kasım 2016 tarihinde Resmi Gazete'de 29886 no ile yayımlandı. Bu yönetmeliğin uygulanması ile birlikte şehitliklere bir düzen geldiğini söyleye bilmemiz için daha çok erken.Daha önce asker yani Garnizon şehitliklerinin yapım, bakım ve onarımı askeri disiplin içerisinde titiz bir şekilde takip edilmekte idi. Bu yönetmelikten sonra Türk Silahlı Kuvvetlerinin şehitliklerden elini çektiğini görüyoruz. Dolayısıyla şehitliklerin yapımı ,bakımı ve onarımı konusunda acemilikler yaşandığına şehit yakını kimliğimle bir çok şehirde tanık olduğumu söyleyebilirim. Herşeyden önce şehitliklerin yapımı,bakımı, onarımı ve temizliği sadece özel günlere ve şehit yakınlarının talep ve eleştirilerine endekslenmemelidir. Ama şehit yakınlarının şehitliklerin yapımı, bakımı ,onarımı konusundaki görüş, talep ve eleştirileri de her adımda mutlaka değerlendirilmelidir.

12 Kasım 2016 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan 29886 numaralı Şehitlik Yönetmeliği'nin yürürlüğe girmesi ile birlikte Yurt içindeki şehitlik ve şehit mezarlarının yapımı, bakım-onarım işleri ve şehitliklerin yönetimi valiliklere verilmiştir. Şehitlik ve şehit mezarlarının yapımı, bakım-onarım işleri ile ilgili olarak bu kapsamda valiliklere önemli görevler düşmektedir. Şehitliklere asker, polis, jandarma, sahil güvenlik, MİT şehitleri ile korucular ve görevinde şehit olan kamu personeli aynı şehitlikte defnedilebilecek. Bu nedenle de valiliklerin şehitliklerle ve şehitlerle ilgili yeni görevi biraz geniş kapsamlı. Valiliklerin bu görevlerini özveri ile yaptıklarından hiçbir şüphemiz yok. Açık ve net bir şekilde söylemek isterim ki şehitliklerin tek elde toplanması bazı aksamalara neden olmaktadır. Şehitlerimiz ülkesi ve milleti için canını hiç düşünmeden feda eden kahramanlarımızdır. Kahraman şehitlerimizin koyun koyuna yattığı şehitliklerde mevsim şartlarından veya diğer nedenlerden kaynaklı onarımı gerektiren bazı olumsuzlukların yaşanması çok doğal bir durumdur. Bunların zamanında işin sahipleri tarafından takip edilerek yenilenmesi ,onarılması önem arz etmektedir. Çünkü şehitlerimiz için ne yapsak azdır,onların anılarını minnetle ,saygıyla sonsuza kadar yaşatmakta en başta devletin ve kurumlarının asli görevidir. Şehitlik yönetmeliği de bu amaç ve maksatla çıkarılmıştır. Şüphe yok ki devletimiz üzerine düşen sorumluluğun farkındadır.

Son çıkan şehitlik Yönetmeliğine rağmen şehitliklerin yapımı ,bakımı, onarımı konusunda aksamalar yaşanıyorsa ,burada kimse mazeret aramasın. Yapılması gereken Şehitlik Yönetmeliğine uygun hareket etmektir. Şehitliklerde şehit yakınlarının gördüğü eksiklikleri artık sorumlularında görmesi gerektiği düşüncesini taşıyan bir şehit yakını olduğumu söyleyebilirim. Şehitlerimize minnettarız…