Oh, nihayet, Karadeniz toprağının bekçisi ve üreticinin ekmek teknesi, ülkenin vazgeçilmez döviz kaynağı Türk fındığı gerçek değerine doğru tırmanmaya başladı. Sezon başında 10 liraya kadar düşen fiyatlar bir süredir sergilenen kararlı politikalar sonunda 18 liraya yükseldi. Görünen o ki çok kısa zamanda 20-22 liraya çıkacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün Giresun Cumhuriyet Meydanında üstüne basarak söylediği şu sözler bunun teminatı: 'Bakınız şu anda fındık fiyatları nereye geldi? 18'i buldu mu? Buldu. Neredeydi? 10-11-12 buralardaydı. Biz kalktık TMO olarak buna 14 dedik. 14'ten sonra rakam yükselmeye başladı. Biz sizin yanınızdayız. Sizi sömürmek isteyen fırsatçılara hiçbir zaman fırsat vermedik, vermeyeceğiz.'

Fındık bu millete Allah'ın bir lütfu, hem Karadeniz'in topraklarını hırçın rüzgar ve yoğun yağmurun tahribatından korur hem Karadeniz insanının karnını doyurur hem de ülkeye döviz kazandırır. Ne yazık ki ülkemizin bu nadide ürünü zaman zaman dışardaki yabancı alıcılarla onların yerli işbirlikçilerinin kurduğu kumpaslara feda edilir. Fındık üzerinde aşırı kazanç sağlamayı amaç edinmiş organize bir azınlık hem sayıları dört beş milyonu bulan Karadenizli üreticinin emeğini hem de ülkenin kazancını çalmak hususunda zaman zaman da netice alırlar.

Türkiye dünyanın en büyük fındık üreticisi ve en büyük ihracatçısıdır. Türk fındığı dünyanın en kaliteli fındığıdır ve rakibi de yoktur. Dünyada çikolata tüketimi arttıkça Türk fındığına talep düzenli olarak artmıştır ve bundan sonra da artacaktır. Ne bir başka ürün ne de bir başka ülke bugüne kadar rakibimiz olmadığı/olamadığı gibi bundan sonra da olmayacaktır/olamayacaktır. Açıkçı tüccarın, yabancı alıcının ve onların birkaç tedarikçisinin gerçek dışı beyanlarının aslı astarı yoktur. Türkiye kimseden fahiş kar beklemiyor, sadece fındığının gerçek değerini istiyor. O da en doğal hakkıdır.

Sezon başında piyasaya 10 lira gibi oldukça düşük bir fiyatla giren ve uzun süre bunu başarıyla yürüten yabancı fındık tekeli ve yerli tedarikçileri, nihayet fiyatı 18 liraya çekmek zorunda kaldılar. Bu rakam kalıcı değildir, bu eşik de kısa sürede aşılacak ve fındık yirmi liralarının üzerine çıkacaktır. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Giresun mitinginde kullandığı "Biz sizin yanınızdayız. Sizi sömürmek isteyen fırsatçılara hiçbir zaman fırsat vermedik, vermeyeceğiz" ifadeleri bunun teminatıdır.

Biz Haber Medya Grubu ve ben Genel Yayın Yönetmeni ve köşe yazarı olarak hep fındığı savunduk, hep üreticinin ve ülkenin yanında durduk. Savunduklarımızın gelişmelerle doğrulanması bizim için ayrı bir mutluluk ve gurur vesilesidir. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da aynı çizgiyi aynı kararlılıkla sürdüreceğimizden kimsenin şüphesi olmasın.

Bu arada son on, on beş günde belli çıkar gruplarının oyununu bozan ve fındık fiyatlarının yukarıya doğru dönmesiyle hem üreticinin hem de ülkenin lehine son derece büyük hizmetler yapan AK Parti Samsun Milletvekili Fuat Köktaş'ı ve onun son derece doğru girişimlerine verdikleri doğru kararlarla destek olan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile Orman ve Su İşleri Bakanı Bekir Pakdemirli'yi de yürekten kutluyorum.