18 Mart Şehitler Günü ve Çanakkale Zaferinin 104. yıldönümü kutlamaları medeniyle diğer şehitlikler gibi Samsun Asri Mezarlık Şehitliği de askeri ve sivil erkan tarafından ziyaret edildi. Ziyaret sırasında şehitlerin yakınları da şehit mezarlarının başındaydı. Kimi dua etti, kimi şehidinin mezar taşlarını sildi. Her şehit mezarına kırmızı karanfil bırakıldı. Her zamankinden daha çok temizlik, tertip ve düzen dikkat çekiyordu. Aslında olması gerekende buydu. Niye bunu lütuf kabul edelim ki! Burası şehitlik, hepimiz şehitlerimize minnettarız.

18 Mart Şehitler Günü nedeniyle şehitlikte sabah erken saatte başlayan hareketlilik, resmi ziyaret sonuna kadar devam etti. Sonra askeri ve sivil erkan Şehitler Günü kapsamında düzenlen başka bir programa yetişmek üzere bazı şehit yakınları ile birlikte hızlı adımlarla şehitlikten ayrıldı. Ziyaret sonrasında şehitlikte birkaç şehit yakını dışında kimse kalmadı. Birde sabah törenden önce gelip şehit mezarlarının başında saygı nöbeti bekler gibi ayakta bekleyen ana kuzusu askerler ve komutanı kalmıştı. Bedriye Hamlı şehitlikte kabri bulunan şehit Astsubay İlhan Hamlı'nın 83 yaşındaki annesiydi. Aslında hastaneye fizik tedaviye gidiyordu. Bu güne mahsus tedavisini ertelemiş hastane yerine şehidinin mezarı başına gelmişti. Vücudundaki ağrılara rağmen şehidinin yanında biraz daha fazla kalmaya çalışıyordu. Havanın güzel olması da bu isteğini kolaylaştırmıştı. Annemin bu isteğini geri çeviremezdim. Annem artık gidelim diyene kadar kardeşimin devre arkadaşı emekli bir astsubayla birlikte annemi bekledik. Annem Mavi Gözlü Paşası'nın mezarı başında dua edip, beklerken askerlerde şehitliği terk etmedikleri gibi bizimle birlikte aynı şekilde beklemeye devam ettiler. Askerler uzun süredir ayakta bekliyordu. Bu yüzden yorulmuş olabilirlerdi. Bu benim düşüncemdi. Komutanlarına nasıl olsa tören bitti sizde gidebilirsiniz, dememe ve ısrar etmeme rağmen şehitlikten ayrılmadılar. Biz gitmeyince askerlerinde şehitlikten ayrılmayacaklarını anladım. Beş on dakika değil fazladan bir saate yakın bekledik. Ve… Anladım bu asker vefasıydı. Biz şehitlikten ayrılmadan askerler ayrılmadı. Bizden ne kadar sonra ayrıldılar bilmiyoruz.

18 Mart şehitler gününde Samsun Asri Mezarlık şehitliğinde en son şehit annesi de şehitlikten ayrılana kadar duruşunu bozmayan, sabırla şehit annesi mezarlıktan ayrılana kadar aynı şekilde beklemeyi sürdüren askerlerimize selam olsun. Allah hiç birisinin ayağına taş değdirmesin. Kendi annesini bekler gibi şehitlikte şehit annesini bekleyen askerlerin vefasını elbette onur duyarak ayakta alkışlıyoruz. Bu vefayı asker vefası olarak anlıyoruz. En güzel asker bizim askerimizdir.