Öncelikle kendimizi test ederek başlamaya ne dersiniz? İhtiyacınız olmadığı halde sık sık bir şeyler alıyorsanız, moraliniz bozuk olduğunda veya mutlu olduğunuzda sürekli bir şeyler satın alma ihtiyacı hissediyorsanız, satın aldıklarınızdan dolayı aşırı heyecan duyuyorsanız, alışverişten sonra kendinizi suçlu veya pişman olmuş hissediyorsanız ve alışveriş yapmadığınız zamanlar gergin hissediyorsanız sizde alışveriş bağımlısı olabilirsiniz…

Alışveriş bağımlılığı bir diğer adıyla onyomani takıntılı ve dürtüsel davranışlardan meydana gelir. Yukarıda belirttiğimiz belirtilerde olduğu gibi, çoğu zaman kişinin ihtiyacı dışında ve kontrolsüz biçimde para harcaması, sürekli alışveriş yapma isteğinin olması ve para harcama ile zihnin sürekli meşgul olması şeklinde kendini gösterir. Psikolojik bir rahatsızlık olan alışveriş bağımlılığı aynı zamanda alkol, sigara ve uyuşturucu gibi bağımlılık türleri kadar önemli olan bir bağımlılıktır. Genellikle kişinin depresyonda hissetmesi, kendini yalnız kalmış görmesi ve yaşadığı problemlerle başa çıkamayacak bir halde görmesine bağlı olarak savunma mekanizması olarak alışveriş bağımlılığını geliştirir. Aynı zamanda kaygı bozuklukları, bastırılmış olan öfke ve saldırganlık duyguları ile birlikte gözlemlenir. Kişi kendini üzgün, kaygılı veya kızgın hissettiği zamanlarda alışveriş yapma ihtiyacı daha çok artar. Alışveriş yaparken büyük mutluluk ve zevk duyar ancak zamanla mutluluk yerini suçluluk duygusuna bırakır. Zamanla harcanan paranın miktarı ve yapılan alışveriş sıklığından kaynaklı olarak kişinin hayatında problemler belirmeye başlar. Buna bağlı olarak kişi yakın çevresine yaptığı alışverişleri gizli tutmaya veya aldıklarının miktarı hakkında yalan söyleme eğiliminde bulunur.

Alışveriş bağımlılığı ile alışveriş yapmayı sevmek arasında fark vardır. Örneğin her ay 3 tane çanta alan bir kişiye alışveriş bağımlısı tanımı yapılamayabilir ancak alışverişe karşı fazla ilgisi olduğu söylenebilir. Bağımlı olan kişilerde çoğunlukta toplumsal işlevde azalma görülür. Genellikle yakın çevreleri ile vakit geçirmektense alışverişe vakit ayırmayı tercih ederler. Örneğin; bir bağımlı sabah 10.00'dan akşam 18.00'e kadar zamanını alışverişe ayırabilir.

Tedavide Neler Yapmalı?

Alışveriş bağımlılığından kurtulmak için öncelikle kişinin bunun bir sorun olduğunun farkına varması en önemlisidir. Bununla beraber alışveriş bağımlılığının tedavisinde ilaç desteği ile beraber psikolojik destek önemli rol oynamaktadır. İlaç tedavisinde antidepresan ilaçlar dürtünün kontrol altına alınmasında tedaviye yardımcı olmaktadır. Alışverişteki davranış örüntüsüne bağlı olarak bilişsel-davranışçı terapi uygulamaları ile alışveriş bağımlılığından kurtulmak mümkün olacaktır.

Eğer sizde kontrolsüz alışveriş yaptığınızı düşünüyorsanız, mutluluğun tek yolunun alışveriş olduğuna inanıyorsanız en kısa zamanda bir ruh sağlığı uzmanına başvurmanız önemli olacaktır. Hepimize sağlıklı günler dilerim…