19 Mayıs 1919-19 Mayıs 2019 Milli Mücadelenin Yüzüncü Yılı. Tam 100 yıl önce 3 gün süren zorlu bir deniz yolculuğundan sonra Mustafa Kemal Paşa ve maiyetindekiler Samsun'a Bandırma vapurundan ilk adımı attı. Türkiye'nin en zor ve en çileli günlerinde Yüce Türk Milletinin kaderini olumlu yönde değiştirecek olan bu ilk adım, ilk kıvılcım olarak Samsun'dan başladı. O kutsal kıvılcım sonunda büyük bir meşale olup, milli mücadele de bütün Anadolu'yu peşinden sürükledi. Bu ilk adım sonu hüsranla bitecek bir macera değildi. İlkadım meşalesi bu coğrafyada tam bağımsız olma mücadelesiydi. Milli mücadele vatan toprakları düşman işgali altında iken, yokluk ve yoksulluk halkın iliklerine kadar işlemişken, yüce Türk milletinin büyük bir mucizeyi gerçekleştirerek küllerinden yeniden doğuşuydu. O kutsal yolda Samsun 'da doğan 19 Mayıs ruhu Milli Mücadelenin kanı, canı, ideali her şeyi oldu… Bu yüzden milli mücadelenin 100 yıl önce başladığı yer olan Samsun, Milli Mücadele'nin yüzüncü yılında Türkiye'nin her yerinden gelen konuklarıyla büyük bir gurur, heyecan ve coşku yaşadı.

Mustafa Kemal Paşa'nın Samsun'a ayak basmasının ve mili mücadeleyi başlatmasının yüzüncü yıl dönümünde sadece Samsun halkı değil bütün Türkiye tarihi bir ana tanıklık ettik. Bu tarihi tanıklığa katkı vermek 19 Mayıs ruhunu Samsun'da yaşamak isteği ile Samsun'a akın akın gelen misafirler hayatlarının en güzel tanıklığını yaptılar. Çünkü Samsun'da 100 yılın coşkusu yaşandı. Hiç birimizin yüz yıl sonra yeni bir tanıklığı olmayacak. Ama gelecek genç nesil, yani torunlarımız dedelerimizin ve dedelerinin tarihi tanıklığına hiç şüphesiz gururla, heyecanla, coşkuyla aynen bizler gibi sahip çıkacaktır. Çünkü bu ruh Samsun ruhu,19 Mayıs ruhu sadece 100 yıllık değil 1000 yıl geçse de yine devam edecektir. Bunun en güzel işaretini milli mücadelenin 100. yılını kutlamak için Samsun'a gelen misafirlerimizle birlikte verdi. Bir kez daha yaşayarak gördük ki Atatürk gibi bir lider asla bulunmaz, unutulmaz. Samsun'daki coşku bütün Türkiye'de gururla takip edildi. Millet olmak, bayrak olmak, devlet olmak, tam bağımsız olmak hepimizi çok heyecanlandırdı. Yüce Türk Milletinin 100 yıl önce Samsun'da bağrına bastığı ulu önder Atatürk 100 yıl sonra yine Samsun'da büyük bir coşkuyla karşılandı. Hiç şüphesiz Samsun'un her yerinde, denizinde, havasında, karasında, şehir merkezinde, meydanlarında, sokaklarında, caddelerinde hatta köylerinde elde bayrak, yürekte sevgi, gurur, heyecan ve coşku vardı. Geceyi aydınlatan muhteşem fener alayında Türkiye vardı. Gökyüzünü nakış nakış işleyen Türk yıldızlarında, Solo Türk'te Milli Mücadeleyi zaferle taçlandıran kahraman gazilerimizin ve şehitlerimizin şahlanışı hakimdi.100. Yılda Samsun gerçekten bir başkaydı. Cumhurbaşkanımız, siyasi parti liderlerimiz tam katılımla Samsun'daki büyük coşkuya katkı vermek için tütün iskelesinde tamda Atatürk'ün Samsuna ayak bastığı yerde 19 Mayıs ruhu ile bir araya geldiler. Doğrusu bütün bu sebeplerle gururumuz, heyecanımız, coşkumuz sadece Samsun'da değil bütün Türkiye'de tavan yaptı.

Milli Mücadelenin yüzüncü yılında Samsun'da, ne kin, ne nefret ve ne kötü bir düşünce yoktu. Birlik ve beraberlik duygusuyla insanlar coşmuş, umutlanmış ulu önder Atatürk'ün etrafında adeta 100 yıl öncesindeki gibi inanarak kenetlenmişti. Her yerde sevgi ve saygı vardı. Samsun bir kez daha tarihe tanıklık etmenin 100 yıllık gururunu yaşadı. Bu anlamlı gururu, heyecanı ve coşkuyu Samsun'a yaşatan herkese selam olsun. Samsundaki yüzyılın coşkusu tarihe bir kez daha altın harflerle not düşülsün. Samsun ve yüce Türk milleti bunu fazlasıyla hak ediyor.