Samsun Büyükşehir Belediyesi Samsun ilinde ve Samsun iline bağlı tüm ilçelerde şehit isimlerinin yazılı olduğu mavi renkli levhaları seçimden hemen sonra kırmızı renkli levhalarla değiştirdi. Şehit isimlerinin yazılı olduğu kırmızı renkli yeni levhalar gerçekten çok güzel düşünülmüş. Elbette bu düşünceye saygı duyuyoruz. Ancak bu güzel düşünce ne yazık ki dikkatsizce Türkçemiz katledilerek sakatlanmış. Bunu görmezden gelemeyiz.

Öyle ki, üzerinde şehit ismi yazılı olan cadde levhası Türkçe imla kuralına göre uyumlu olmamış. Örneğin eski mavi renkli levhada 'Şehit Astsubay İlhan Hamlı Caddesi', 'Şehit Korhan Ekiz Bulvarı' şeklinde yazılı iken kırmızı renkli yeni levhalara 'Şehit Astsubay İlhan Hamlı Cadde', 'Şehit Korhan Ekiz Bulvar' olarak yazılmış. Üzerinde şehit isimleri yazılı cadde ve sokak isimlerinin olduğu levhalarda yazım yanlışı olduğu açık ve nettir. Eğer bu kırmızı renkli yeni levhalarda 'caddesi'nin Cadde ,Bulvarı'nın Bulvar' şeklinde yazılması doğru diye iddia eden varsa, hemen ona şu soruyu yöneltmek istiyorum, mavi levhalarda yazan diğer cadde ve bulvar isimleri o zaman yazım kuralına aykırı olmuyor mu? Aslında dikkat edince birçoğumuz o mide bulandıran yanlışlığı kırmızı renkli yeni levhalarda net bir şekilde görüyoruz.

Güzel Türkçemiz iki harf eksikle şehit isimlerinin yazılı olduğu levhalarda maalesef yanlış kullanılmış. Biz yaptık oldu deme lüksüne kimse sahip değil. Çok iyi niyetle, çok da anlamlı bir şekilde düzenlenen kırmızı levhaların bu şekliyle devam etmesi kabul edilebilir mi? Açık ve net söylüyorum canlarını ve kanlarını vatana feda eden aziz şehitlerimize bu, vefa yapıyoruz derken vefasızlık olur. Bu yüzden kırmızı renkli levhalardaki yazım yanlışları düzeltilmelidir. Bu yeniden başa dönmek olacak ama şehit isimleri yanlışa kurban edilemez. Biz şehit yakınları olarak o hatayı gördük ve görmeye devam ediyoruz. Hayatı yapanlara düzeltmek kalıyor. Bu şekliyle devam ettirmek kimseye yakışmıyor. Levhalarda Cadde caddesi, bulvar bulvarı olarak güncellenmelidir.

Türkçeyi kafamıza göre kullanamayız, kurallarını yok edemeyiz. Maalesef bir süredir bu kırmızı renkli levhalarda yazım hatası yapanların bunu düzeltmesini bekliyoruz. Ama kimsenin bu konuda hiç bir şey yapmadığını görüyoruz. Biz şehit yakınları şehitlerimizin üzerinde isimleri bulunan cadde ve Bulvar levhalarının bir an önce eski levhalarda olduğu şekliyle yazılmasını bekliyoruz ve istiyoruz. Ülkemiz Türkiye, Türkiye'mizde Türkçe yazım kurallarından uzaklaşılmasını doğru bulmuyoruz. Siz yaptınız ama bu defa olmadı. Bu haliyle, kimse şehit yakınlarından yazım hatalı cadde ve bulvar levhalarına onay beklemesin.