Daha kaç kez yazmak zorunda kalacağımı bilmiyorum. Ama şunu çok iyi biliyorum ki şehitlikten gül söküp götürmek sadece ayıp değil, aynı zamanda hırsızlıktır. 'Belediyenin diktiği gülü söküp götürmek niye hırsızlık olsun' diyenler çıkabilir. Onlara sadece şunu söylemek istiyorum ruhunuzda şehitlere saygının kırıntısı varsa böyle düşünmez sizde tepki verirsiniz.

Ne acıdır ki Samsun Asri Mezarlık Şehitliği birilerinin keyfine bırakılmış. Bu yüzdende yasaya yönetmeliğe rağmen bakımı, onarımı, çiçeklendirilmesi, çiçeklerin sonraki bakımları, mezarların onarımı, solan ve yıpranan bayrakların değişimi şehit yakını duyarlılığında takip edilmiyor. Her şey sadece özel günlere bağlanmış. Günü kurtarmak adına işler yapılıyor. Şahsen ben bir şehit yakını olarak bu durumu hiçbir zaman içime sindirmedim ve sindiremiyorum. Yapılan güzellikleri elbette görüyoruz ve teşekkür ediyoruz. Ama eksik ve göstermelik yapılanları da asla kabullenemiyorum. Çok uğraştım, çok zorladım talebim geri çevrilmedi, şehitliğin üst duvarının dibine toprak dökülerek geçen yıl renga renk onlarca bodur gül fidesi dikildi. Çok da güzel oldu… Ne yazık ki o gül fideleri mezarlık yetkilileri tarafından korunmadı ya da korunamadı. En son geçtiğimiz Ramazan bayramı ile birlikte o dikilen renga renk güllerin üçte ikisinin sökülerek başka yerlere götürüldüğünü boşalan yerlerinden tespit ettim. Ne yazık ki benim gördüğüm bu tablo yetkililer tarafından bilindiği halde önleyici hiçbir tedbir alınmadı. Herkes şehitlik edebiyatı yapıyor da neden şehitlik duvarının dibindeki güllerin sökülmesini önleyici bir tedbir almıyor ya da aldırılmıyor. Bu duyarsızlığı anlamakta zorlanıyorum. Samsun Asri Mezarlık Şehitliğinde yatan şehitlerimiz bu duyarsızlığı hak etmiyorlar. Biz şehit yakınları olarak istiyoruz ki şehitliklere herkes sahip çıksın. Her şeye her yere bir görevli bulunuyor da neden bu şehitliklere daimi bir görevli verilmiyor? Şehitliğin hemen yakınında kamera var ama o kameralar bu güllerin dikili olduğu yeri görmüyormuş. Bana öyle söylendi. Büyükşehir Belediyesi fazladan 2 kamera daha koyup şehitliği yakın takibe alamaz mıydı? Şehitlikler ve şehitler hepimizindir bunu bir şehit yakını olarak söylüyorum. Umarım şehit yakını olmayan herkes aynı düşüncededir. Bu şehitlikler evimiz gibi korunmalı evimiz gibi bakımlı tutulmalıdır. Eğer bunu yapamazsak, şehitlerimizin kemiklerini sızlatmış oluruz. Aksini düşünen var mıdır? Hiç kimse şehitliklerin bakımsız ve sahipsiz olmasını istemez. Ama görüyorum ki her zaman olmasa bile zaman zaman şehitlikler unutuluyor ve özel günlerde hatırlanıyor. İşte bu samimiyetsizliktir.

Şehitlikten birer birer sökülerek taşınan güller şehit yakınlarından başkasının dikkatini çekmiyor ve başkasının vicdanında rahatsızlık yaratmıyorsa yazıktır, günahtır. Hırsızlık sadece birisinin parasını ya da malını çalmak değildir. Şehitlikten gül söküp götürmenin de adi bir hırsızlık olduğunu unutmayalım. Bunu yapanlar ve bu tür hırsızlıklara seyirci kalanlar şehitlerimizin kemiklerini sızlatmaktadır. Samsun Asri Mezarlık Şehitliğindeki basit görünen bu gül hırsızlığı basit bir iş değildir. Mezarlıkta görevliden çok, ne yaptığı belli olmayan kontrolsüz insanlar bulunmaktadır. Özelikle bayramlarda ve ziyaret günlerinde bu sayı artmaktadır. Şehitlikten gül söküp götürecek kadar vicdansızca hareket edenler ya çocuktur ya da şehidine saygısı olamayan zavallılardır. Bir şehit yakını olarak işin sahiplerinden isteğim eksilen güllerin yerine yenilerinin dikiminin yapılması, yeniden dikilenlerinde sıkı bir şekilde takip edilerek korunmasıdır. Şehitler ve şehitlikler hepimizinse bu iş ihmal edilemez.