Bu haftaki yazımda sinema sektörünün online film/dizi platformlardaki bazı istatistiklerinden bahsedeceğim.

Daha önceki köşe yazılarımda da bahsettiğim gibi sinema ve film sektörünün yeni girişim oyuncularına Netflix de dahil oldu.

Türkiye'de yapılan 'Sinema ve Online Dizi/Film Platformları Araştırması'na göre tüketiciler Netflix kullanıyor ama vizyon filmini sinemada seyretmek istiyor. Yüzde 76'sı internetten dizi ya da film izliyor. İnternetten dizi ya da film izleyenlerin yüzde 71'i Netflix, yüzde 36'sı Puhu TV, yüzde 22'si Blu TV, yüzde 9'u ise Apple TV kullanıyor.

Online pazar araştırma kuruluşu olan DORinsight, 'Sinema ve Online Dizi/Film Platformları Araştırması'nın sonuçlarını duyurmuştu. 1- 4 Mart 2019 tarihleri arasında online olarak yapılan ve Türkiye temsili, ABC1C2DE sosyo-ekonomik segmente mensup çalışan 5 bin 313 kişinin katıldığı araştırma kapsamında, katılımcılara film ve dizi izleme alışkanlıkları ile ilgili sorular yöneltildi.

Katılımcıların yüzde 76'sı internetten dizi ya da film izlediğini, yüzde 24'ü ise izlemediklerini belirtti. Araştırmaya göre katılımcılar online olarak dizi/film izlemeye devam ederken yeni çıkan filmleri sinemada izlemeyi tercih ediyor.

Katılımcıların yüzde 44'ü ortalama olarak ayda 1 kez sinemaya gittiğini söylerken, yüzde 24'ü 2 kez, yüzde 22'si sinemaya hiç gitmediğini ifade ediyor.

Katılımcıların yüzde 6'sı 3 kez sinemaya gittiğini, yüzde 4'ü ise 4 kez üzeri sinemaya gittiğini belirtiyor. Yüzde 60'ı yeni çıkan vizyon filmlerini sinemada izlemeyi tercih ederken, yüzde 40'ı evde online platformlarda film izlemek istediğini söylüyor. Bu %40'lık oran ciddi bir oranı temsil ediyor. Keza bu durum sinema biletlerindeki pahalılıktan kola-mısır vakaları gibi paket olarak sunulan sinema bileti yüksek fiyatlandırmaları insanların sinemaya gelmemesini de olumsuz etkiliyor. Bir de online yayıncılık platformları film yayınlama işine de girince bu kitleye daha çok yaradı diyebiliriz.

Katılımcıların yüzde 53'ü online TV/dizi platformlarının gelecekte sinema sektörünü bitirmeyeceğini, yüzde 47'si ise bitireceğini düşünüyor.

Katılımcıların yüzde 75'i online TV/dizi platformlarını mobil olarak en çok evde izlediklerini, yüzde 11'i otobüste, yüzde 5'i otomobilde, yüzde 3'ü metrobüste, yüzde 1'i vapurda izlediklerini dile getiriyor. Tabi durum internet hızının ve internetiniz yetmesiyle de doğru orantılı ilerliyor.

Hatırlarsanız Şubat ayında vizyona giren 'Organize İşler 2: Sazan Sarmalı' filmi sinema salonlarındaki gösterimi devam ederken, filmin Netflix platformunda da yayınlanması bu konuda tartışmalar doğurmuştu. Böylece sinemaya gitmek yerine filmi kullanıcılar Netflix'e abone olarak izleyebiliyorlardı. Ayrıca TÜİK'in Haziran 2019 verilerine göre Türkiye genelinde sinema seyircisi sayısı, bir önceki yıla göre yüzde 5,4 azalarak 64 milyon 772 bin 380 kişiye indi.

Sizce online dizi ve film platformları sinemanın sonunu getirir mi? Yoksa bu durum seçenek ve tercih meselesinden öteye gitmez mi?

Ama şunu bilelim korsan film/dizi platformları hariç resmi online dizi ve film yayıncılık platformları sinema sektöründeki paya ortak olmaya başladı diyebiliriz.

Serkan Eskalen