Sevgili okurlar, öncelikle bütün öğrencileri yeni eğitim ve öğretim yılının hayırlı ve başarı dolu olmasını dilerim. Bu haftaki yazımızda, son zamanların problemlerinden biri olan ve okullarda sıkça önümüze çıkan 'akran zorbalığı' hakkında konuşacağız. Zorbalık, fiziksel veya psikolojik olarak karşı tarafa karşı orantısız güç kullanarak devamlı, kasıtlı ve sistematik olarak zarar verici eylemlerde bulunma durumudur. Zorbalık fiziksel olduğu gibi (tükürme, vurma vb.) sözel olarakta (hakaret etme, tehdit etme vb.) görülebilir. Bu örnek olarak, sınıf içerisinde gruplaşma olması ve bu gruba dahil etmeme, lakap takmak, kişinin sosyoekonomik düzeyini alay konusu haline getirmek zorbalığa örnek verilebilir.

Peki, çocuğumuzun zorbalığa uğradığını nasıl anlayabiliriz? Burada önemli olan eğerki çocuğunuzun açıklamakta zorlandığı vücudunun herhangi bir kısmında yara, ezilme izleri var ise, sık sık eşyalarının zarar gördüğü veya kaybolduğu durumlar var ise, notlarında ani düşüşler veya odaklanmada zorluk yaşıyor ise zorbalık olma olasılığı yüksek olabilir. Bununla beraber okula giderken sebepsiz yere karın ağrısı çekmesi ve okula gitmede isteksizlik olması (buna benzer psikosomatik belirtilerin artması), uyku düzeninde aksaklık olarak geceleri uyuyamama gibi nedenlerde zorbalığın belirtisi olabilir. Bu gibi belirtiler var ise çocuğunuzun sınıf öğretmeni, rehber öğretmeni veya okul psikoloğu ile konuşmanızda fayda olacaktır.

Akran zorbalığında ailelerin yapabilecekleri nelerdir gelin hep birlikte bakalım.. Öncelikle çocuğunuza zorbalığın ne olduğunu anlatmakla başlamanız gerekmektedir. Bu noktada okuldan özelliklede sınıf öğretmenlerinden yardım almanız önemli olacaktır. Zorbalık probleminin tek bir sorumlusu olmadığından çevredeki herkesin bu konuda bilinçlenmesi önemli olacaktır. Bu noktada sınıf öğretmenlerinin rehber öğretmenleriyle birlikte okulda öğrencilerini bu konuda bilinçlendirmesi bu durumun önüne geçilmesi açısından fayda sağlayacaktır. Karşılaştığı durumlarla ilgili her şeyi saklamadan anlatabileceğini sizin ve möğretmenlerinin bu konuda her zaman ona yardımcı olacağı mesajını vermek önemlidir. Yaşadığı stresli durumda onu rahatlatmak adına çalışmalar yapılabilir. Bununla beraber özgüvenini geliştirmek adına da çalışmalar yapılması önemlidir. Eğer bu süreçte yardımcı olamadığınızı düşündüğünüz anlar var ise, profesyonel bir yardım almanız önemli olacaktır. Unutmamak gerekir ki, zorbalıkta kurban olmak gibi bu duruma şahit olmakta psikososyal açıdan olumsuz etkiye sahiptir. Bunun bilincinde olup olaya yaklaşmak her açıdan önemlidir. Hepinize güzel haftalar dilerim.

Psk. Beste Güneysu

[email protected]