2019-2020 eğitim-öğretim yılı 9 Eylül Pazartesi günü başladı. 1 milyon öğretmen ve 18 milyon öğrenci, yeni eğitim- öğretim yılına başlarken EĞİTİMSEN, Eğitim Öğretim Yılı Başında Eğitimin Durumu'nu değerlendiren bir rapor açıkladı.

Bu raporda; eğitimin niteliğinde gerileme, ticarileşme ve dinselleşmenin; okulların fiziki altyapı ve donanım eksiklikleri ile kalabalık sınıflar, ikili öğretim, taşımalı eğitim uygulamalarının devam ettiği; çocukların hala dini cemaat ve vakıf yurtlarında barınmak zorunda bırakıldıkları, buralarda taciz ve istismara uğramalarına; öğretmenlerin sorunlarına, mülakata dayalı sözleşmeli öğretmenlik ve ücretli öğretmenlik gibi uygulamaların sürmesi ve ataması yapılmayan öğretmenler sorunu gibi çok sayıda sorun ile eğitim -öğretimin başladığına dikkat çekildi.

Yaşanan ekonomik kriz nedeniyle artan eğitim harcamalarının, giderek bozulan gelir dağılımıyla birlikte öğrenci velilerinin bütçesini ciddi anlamda zorladığı, herkese eşit ve parasız eğitim anlayışının terk edilerek, benimsen piyasacı eğitim politikaları ile öğrenci ve velilerin 'müşteri' haline getirildiği, aynı okul içinde bile ayrı sınıflar oluşturulduğu ve eğitimin ticarileştiği belirtildi.

Çocuklarımızın eğitim hakkından eşit koşullarda yararlanamadığına;1,5 milyon çocuğun açık ilk ve orta öğretimde okuduğuna; yoksul, emekçi ailelerin çocukları başta olmak üzere, kız çocuklarının, kırsal kesimde yaşayan çocukların eğitim hakkından eşit koşullarda ve parasız olarak yararlanamadığına; çocuk yaşta evliliklerin yeterli önlem alınmadığı için devam etmekte olduğuna; 'çocuk işçiliği' sorununun sürdüğüne; okullarda, cemaat yurtlarında ve kurslarda çocuklara yönelik cinsel istismar ve şiddetin artışına rağmen bu konudaki aymazlığa dikkat çekildi.

Toplumsal yaşamın her alanında görülen cinsiyetçi uygulamaların en yoğun görüldüğü alanların başında eğitimin geldiği, bu durumun ülkemizde giderek artan 'kadına yönelik şiddetin' en temel nedenlerinden birisi olduğu vurgulandı.

Türkiye'de milyonlarca çocuk ve gencimiz, ne yazık ki, eğitim hakkından eşit koşullarda yararlanamıyor. Öte yandan, eğitim, kültür sanat alanında yapılanların ve geldiğimiz yerin yetersizliği en yetkili ağızlardan açıklanıyor.

Yeni öğretim yılı sorunlarla başlıyor; ama, her şeye rağmen, çocuklarımıza, öğretmenlerimize ve velilerimize sağlıklı, mutlu, neşeli bir eğitim yılı dilerim…