Değerli okurlarım, sizlerden gelen mailler üzerine bu haftanın konusunu çocuklarda yemek yeme sorunu olarak belirledim. Çoğunlukta çocuğa bakım veren kişilerin en sık karşılaştığı konulardan birisidir yemek yeme sorunu. Çocuğun yemek seçmesi, yemek masasına oturmak istememesi, otursa da uzun süre kalmaması, tabağındakileri bitirmekte zorlanması vb. gibi sorunlar en sık olanları... Peki, yemek çocuk için ne anlam ifade etmeli? Gelin hep birlikte bakalım… Unutmamak gerekir ki yemek yeme de tuvaletini yapma, uyku uyuma gibi doğal bir davranıştır. Yani dürtüseldir. Belli bir düzen oluşması ise alışkanlık gerektirir. Çocuğun çatal tutması, masada bulunması bir alışkanlık olsa da yemek yeme içgüdüseldir. Bu noktada çocuğa verilmesi gereken belirli yerde, belirli bir zamanda bu alışkanlığın oluşturulmasıdır. Bu noktada çocuğa ısrarcı olmak, yemeye zorlamak veya bunu bir çıkar ilişkisine dönüştürmek çocuğun yemek yemeye karşı olan direncini daha çok arttıracaktır.

O zaman neler yapmamalıyız? Öncelikle 'Çocuğum ben yedirmezsem aç kalır ve asla kendisi yemez. Çocuğumun gelişiminin sağlıklı olması için az da olsa yemek yemesi şarttır. Çocuğum yemek yemezse yaşıtlarına göre cılız, zayıf olur. ' gibi düşünceleri aklımızdan çıkartmak ile başlayalım. Bununla beraber çocuğunuz 'benim çocuğum şunu yemez' gibi bir etiketlemede bulunmamalısınız. Bu şekilde davrandığınız takdirde çocuğunuzun yemeğin tadına bakmadan o yemeğe karşı bir önyargı oluşturmasına neden olabilirsiniz. Çocuğunuz ile bu konuda inatlaşmayın, sürekli yemeğini bitirmesi konusunda ona baskı kurmayın ve ikazlarda bulunmayın. Yemeği çocuk için bir ödül veya ceza unsuru haline getirmeyin. Çocuğunuzu yemek yemesi için tablet veya televizyon karşısında yedirmeye çalışmayın. Bu şekilde normal yemek yeme alışkanlığını kazanması daha çok zorlanacaktır. Aynı zamanda yediği yemekte ilgi başka yönde olacağından yediği yemeğin tadını alamayacak ve o tadı öğrenemeyecektir.

Çocuğunuzun yemek yeme alışkanlığını geliştirmek adına öncelikle ona rol model olmanız önemlidir. Bu yüzden ailecek oturma düzeni sağlayarak yemekleri beraber yemeye çalışın. Bununla birlikte çocuğunuza sınır koymaktan çekinmeyin. Koyduğunuz sınırın sonucu bırakın yaşayarak öğrensin. Eğer ki siz tutumunuzu belirleyip taviz vermezseniz çocuğunuz bu durumu zamanla anlayacaktır. Çocuğunuzun direnci devam ediyor ise bu durumu resim veya video kullanarak bu duruma olan bakış açısını değiştirmeye yönelik çalışmalar yapabilirsiniz. Vereceğiniz bu eğitim zaman içerisinde pekişerek yemek yeme alışkanlığı sağlanacaktır. Hepinize iyi hafta sonları dilerim.