Motivasyon kelimesi anlam olarak bakıldığında hareket ettirme veya harekete geçirme anlamlarına gelir. Amacı ise bir düşünceyi ya da davranışı eyleme dökmektir. İnsanın iç motivasyonu ise başkalarının herhangi bir zorlaması olmadan kişinin kendi yeteneklerinin farkında olması, hedeflerini belirlemesi ve bu hedefler doğrultusunda harekete geçmesidir. Sevdiği işi yapan kişiler bu doğrultuda motivasyonu yüksek olan ve mücadeleci yapıya sahip olan insanlardır. Öncelikle insanın kendini motive edebilmesi için öncelikle kendini iyi tanıması önemlidir. Kendi isteklerini beklentilerini bilmeli ve bu doğrultuda hedeflerini belirlemelidir. Çünkü hedefleri olmayan insanlar hayattan zevk alamazlar aynı zamanda hedefi olup eyleme geçirmeyen insanlarda aynı şekilde hayattan zevk alamazlar. Üstelik hedeflerini belirleyip hayata geçiremeyen insanlar kendilerine olan güvenini de zamanla kaybedecektir. Peki motivasyon gerçekten bizim elimizde midir?

Motivasyon kişinin kendisine aittir. Dışarıdan gelen motivasyonda tabiki önemlidir ancak geçicidir. Çevrenin onayını almak için veya beğenilmek için yapılan eylemler bir süre sonra kişiye zevk vermeyeceği gibi motive de etmeyecektir ve yapılan eylem sönecektir. O yüzden inanç motivasyon için en önemli mihenk taşıdır. Umutsuzluğa kapıldığımız anda motivasyonumuzu yüksek tutmak için neler yapabiliriz?

Öncelikle içinde bulunduğumuz durum ne ise onu kabullenmekten başlayabiliriz. Daha sonrasında motivasyonumuzu olumsuz açıdan etkileyen faktörlerin neler olduğunu belirlemeye çalışalım. Bunu yaparken çevresel faktörün etkisini de unutmayalım. Kendimiz ile ilgili olan hedefimizi ve beklentilerimizi küçültmeye çalışalım. Küçülttüğümüz hedeflerimize sırasıyla ulaştığımız zaman adım adım hedeflerimizi yükseltelim. Bu noktada yaptığımız seçimlerimizi gözden geçirelim. Bizim umutsuzluğa kapılmamızı etkileyen olumsuz düşüncelerin yerini olumlu düşünceler ile değiştirelim. Kaybettiğimiz özgüvenimizi geliştirmek adına geçmişte yapabildiğimiz, başarabildiğimiz şeylere odaklanalım. Sosyal çevremizle olan iletişimimizi koparmak yerine fikir alışverişi yapmaya çalışalım. Farklı bir bakış açısı belki de bizim hiç düşünmediğimiz yönden bakarak bize yardımcı olabilir. Eğer bu noktada halen zorluklar yaşıyorsak bir uzmandan yardım almayı ihmal etmeyelim. Unutmamak gerekir ki başarılı olmada atılan ilk adım motivasyondur ve mutluluğun kapılarının aralanmasıdır.