Yaşam bir döngüdür ve bu döngü hepimiz için farklı evrelere sahiptir. İşte bu döngünün bazı dönemlerinde kişiler değiştirmekte zorlandıkları durumlarda yaşadıkları acılardan kurtulmak, başkaları tarafından ciddi anlamda önemsenmek, yaşadığı krizlerin hiçbir zaman bitmeyeceğine inanması sonucunda intiharı bir çözüm yolu olarak görebilirler. Ancak atladıkları nokta intihar davranışları, geçici olabilen sorunlara kalıcı çözüm arayışlarıdır. Unutmamak gerekir ki yaşanan acıları veya kriz durumlarını yönetmek veya bu durumu hafifletmek mümkündür.

İntihar düşüncelerine sahip olan kişiler zor bir dönemden geçen ve bu zorlukla baş etmekte zorlanan kişilerdir. Aslında intihar girişiminde bulunan kişilerin hedefinde ölüm değil acılarının azalmasıdır. Bu gibi girişimde bulunan kişiler sözel veya davranışsal olsun böyle bir girişimde bulunabileceklerinin mesajını daha öncesinde vermişlerdir. Bu sebeple böyle bir durumla karşılaştığınızda bu durumu ciddiye alın ve gerekli yönlendirme ve müdahaleleri yapın. İntihar eğilimi olduğunu düşündüğünüz kişiler ile bu konuyu konuşmaktan çekinmeyin. Konuşmak aksine onların düşünce ve niyetleri hakkında detaylı bilgi edinmenizi aynı zamanda onların rahatlamasına yardımcı olacaktır. Peki, hangi durumlar bize tehlike çanlarının çaldığının mesajını verir?

Eğer kişi açık veya dolaylı yoldan ölümden veya kendini öldürmekten bahsediyorsa 'bensiz daha mutlu yaşarsınız', 'yaşamamın bir anlamı kalmadı', gibi cümleler kuruyorsa; çevresinden uzaklaşarak kendi kabuğuna çekildiyse; kendini umutsuz, sıkılmış, öfkeli veya suçlu hissediyorsa, kaçış amacı ile alkol veya diğer maddeleri kullanıyorsa ve son olarak değer verdiği eşyalarını yakınlarına vermek gibi veda içerikli davranışlarda bulunuyorsa tehlike çanları çalıyor diyebiliriz. Peki, çevrenizde birinin intihar düşünceleri varsa ne yapabilirsiniz?

Öncelikle karşınızdaki kişiyi dikkatli dinleyin ve onun düşüncelerini önemsediğinizin mesajını verin. Burada önemli olan ne söylediğinizden çok ona karşı takındığınız tutum önemlidir. Sakin olmaya onu kabul edici olmaya özen gösterin. Onun değerli olduğunu ifade edici hareketlerde bulunarak hatta sarılarak ona bunu gösterin. Umut verici olmaya çalışın. Bu durumda bir uzmandan yardım almasının onun düşünce yapısını değiştirmesinde büyük katkısı olacağını anlatın. İntihar planını gerçekleştirebileceğine inandığınız durumda kişiyi yalnız bırakmayın ve mutlaka bir yardım çağırın. Bu durumu engellemenin sorumluluğunu tek başınıza üstlenmeyin ve çevrenizi de bu konuda bilgilendirerek onlarında çözüm yolu bulmasına yardımcı olun. Bu konuda sorularınız var ise mail atarak ulaşabilirsiniz.

Psk. Beste Güneysu

[email protected]