Devlet şehit anneleri arasında ayrım yapar mı? Asla böyle bir ayrımı yapmaz demeyi inanın herkesten daha çok gür sesle ifade etmek isterdim. Ne yazıktır demiyor, ne acıdır ki diyorum; şehit anneleri arasında bazı haklar konusunda devlet ayrım yapıyor. Bu ayrım tamamen gerçek ve üzüntü veriyor.

Eğer şehidimiz evli ise o zaman şehidin annesi ve babası bazı haklardan yoksun bırakılıyor. Sanki onlar hiç şehit annesi ve babası değillermiş gibi davranılıyor. Bu ayrımı yapan devlet olunca şehitlerimizin anneleri gerçekten çok üzülüyor. Bunu nereden biliyorum? Çünkü benim annemde bir şehit annesi ve bundan hep şikayetçi ,"Biz anne ve baba değil miyiz ?" sorusunu hep soruyor. Ne onun sorusunu duyan ,nede onun sorusuna yanıt verip çözüm üreten bir kurum 27 yıldır yok. Yaptıkları tek şey ayrım yapmaya devam etmek. Gerçekler bazen çok acı veriyor. Gerçekler insanın canını acıtıyor ama artık kimse bazı haksızlıkları içine atmak istemiyor .Madem ki devlet şehit ailelerinin sorunlarıyla ilgilensin diye bir bakanlığa bu konuda görev vermiş ve o bakanlığın bünyesinde , " Şehit Yakınları ve Gaziler Genel Müdürlüğü" yapılanmasına gitmiş. Bu durumda hala neden şehitlerin evli ya da bekar olmalarına göre şehit anneleri arasında ayrımcılık yapılmaya devam ediliyor. Başta şehit annesi olan annem Bedriye Hamlı ve hiçbir evli şehidin annesi böyle bir ayrımcılığı içine sindiremiyor. Artık annem de tamamen umudunu yitirdi ,"Ben bu yaştan sonra bu ayrımcılığın kaldırıldığını, şehit annelerinin haklarının eşitlendiğini göremem hiç olmazsa benden daha genç olan şehit anneleri bu hakları bari görsün "diyor.83 yaşındaki bir şehit annesinin bu konudaki düşüncesi kimi ne kadar ilgilendirir ya da düşündürür bilmiyorum. Ama o şehit annesinin bu konudaki rahatsızlığı 27 yıldır devam ediyor. Şunu hep söylüyor," evli şehitlerinde bir annesi ve babası var". Şehidin evli olması onun anne ve babasının olmadığı ya da o anne ve babanın daha az acı çektiği anlamını taşımaz. Asıl acıyı haklar konusunda ayrımcılık yapanlar yaşatıyor. Bu aynı zamanda ayıptır, günahtır. Hiç kimse şehit anneleri arasında ayrımcılık yaparak bir diğer şehit annesini rencide edemez , etmemelidir. Devlet eğer bekar şehidin annesine faizsiz kredi verip konut almasına yardımcı oluyorsa, evli şehidin annesine de aynı hakkı eşit şekilde vermelidir. Yine aynı şekilde bekar şehidin annesine ÖTV ödemeksizin araç alma hakkı veriyorsa ,evli şehidin annesine de bu hakkı aynı şekilde kullandırmalıdır. Sadece bunlar değil evli şehidin annesi de oğlunun madalyasını yakasında taşımak istiyor. Bu hak evli şehitlerin annelere de verilmelidir. Bu düzenlemeleri eşit şekilde yapmak, eşit haklar vermemek için mazeret üretmekten daha vefalı bir davranış olur. Hiç kimse şehit annelerine vefasızlık yapmayı istemez. Özlük hakları şehit anne ve babalarına tam ve adil olarak ayrımsız verilmelidir. Şehidin bekar ya da evli olması haklar konusunda eşitsizlik yaratmamalıdır.

Bir şehit yakını olarak annem için "adı şehit annesi ama aynı haklara sahip değil" demek zorumuza gidiyor. Çünkü şehit annesi olan annem ,bu durumdan başından beri memnuniyetsiz ve rahatsız. Devletin bu ayrımcılığı adil değil. Devlet bu anlamda adil olmalıdır. Şehit anneleri ayrımsız baş tacı edilmelidir. Kimse şehit evli annelerine verilecek hakları ekonomiye yük olarak görmesin. Onlara herkesin borcu var.